Το χάος επικρατεί στη βόρεια Γάζα μετά την εντολή που έδωσε σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός για την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι η εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ αφορά περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου το μισό πληθυσμό ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας. Η πληγείσα περιοχή περιλαμβάνει την πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας.

“Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες“, αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία o ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στον ΟΗΕ ότι όλοι όσοι ζουν βόρεια θα πρέπει να μετακινηθούν στη νότια Γάζα μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, οι ώρες περνούν με τρόμο και αγωνία καθώς ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει με αεροπορικές επιδρομές κατοικημένες περιοχές, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για μια πιθανή χερσαία εισβολή. Το Τελ Αβίβ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: η πλήρης πολιορκία της Γάζας – η οποία έχει αφήσει τους Παλαιστίνιους, που μετρούν 1500 νεκρούς και 6.000 τραυματίες, σε απελπιστική κατάσταση χωρίς τρόφιμα, ρεύμα καύσιμα και φάρμακα – θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι ένοπλοι της Χαμάς απελευθερώσουν τους ομήρους που αιχμαλώτισαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής εισβολής το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τους ομήρους, πρόκειται για 92 ταυτοποιημένα άτομα, με τις οικογένειες των οποίων έχουν έρθει σε επαφή οι ισραηλινές αρχές, ενώ άλλες αναφορές να κάνουν λόγο για περίπου 150.

Οπλα, άρματα μάχης και στατιώτες σε θέσεις κατά μήκος των συνόρων
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση, συγκεντρώνοντας στρατιώτες, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης στα σύνορα της Γάζας. Από το Σάββατο εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο ρυθμός των πληγμάτων είναι αδιάλειπτος στη Γάζα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε τα χτυπήματα έως χθες εχει ρίξει 6.000 βόμβες. Η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι: κάθε 30 δευτερόλεπτα, το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Κοιτούν προς τα δυτικά. Στο βάθος, ανάμεσα στην αντάρα και τη σκόνη που σηκώνουν τα άρματα τελευταίας γενιάς Merkava, διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται στον ουρανό, από τις συνοικίες της Γάζας. Ο στρατός έχει τοποθετήσει παντού φράγματα για να περιορίσει τον κίνδυνο διείσδυσης ένοπλων Παλαιστινίων και έφεδροι έχουν αναπτυχθεί περιμένοντας εντολές. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι προετοισμένοι να παραμείνουν εκεί ακόμα και μήνες αν χρειαστεί. Μόνος στόχος, ο αφοπλισμός της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μαζί με τις παραδόσεις φορτίων αμερικανικών όπλων, έδωσε ένα ισχυρό πράσινο φως στο Ισραήλ να προχωρήσει σε αντίποινα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων και στρατιωτών, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις από τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής για περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει σταματήσει τη ροή ειδών πρώτης ανάγκης και ηλεκτρικής ενέργειας στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας και εμπόδισε την είσοδο προμηθειών από την Αίγυπτο.

Τα επίσημα στοιχεία για τις απώλειες:
Γάζα: 1.417 νεκροί – 6.268 τραυματίες εκ των οποίων 447 και 248 γυναίκες

Ισραήλ: 1.354 νεκροί, πάνω από 4.000 τραυματίες – το Τελ Αβίβ δεν δίνει στοιχεία για αμάχους

Έτοιμα να καταρρεύσουν είναι την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι για τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς που έπεσαν νεκροί επι ισραηλινών εδαφών και ότι εκατοντάδες από τους νεκρούς στη Γάζα είναι μέλη της Χαμάς. Χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές.

Μια χερσαία επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα όμως θα επιφέρει πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές καθώς αναμένονται βίαιες μάχες από σπίτι σε σπίτι.

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας οδήγησε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια. Όμως η επιλογή της διαφυγής δεν υπάρχει.

Ένα αεροπορικό το απόγευμα της Πέμπτης στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια κατέστρεψε ένα κτίριο κατοικιών καταπλακώνοντας τις οικογένειες που είχαν καταφύγει εκει. Σκοτωθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας. Τουλάχιστον 23 από τους νεκρούς ήταν κάτω των 18 ετών, μεταξύ των οποίων ένα παιδί ενός μηνός.

Το σπίτι που ανήκε στην οικογένεια αλ-Σιχάμπ ήταν γεμάτο με συγγενείς που είχαν διαφύγει από τους βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές. Γείτονες δήλωσαν ότι ένα δεύτερο σπίτι χτυπήθηκε την ίδια στιγμή, αλλά ο απολογισμός δεν έγινε αμέσως γνωστός.

“Δεν μπορούμε να φύγουμε γιατί όπου κι αν πας, βομβαρδίζεσαι”, δήλωσε περίοικος. “Χρειάζεται ένα θαύμα για να επιβιώσεις εδώ”.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους είχε φτάσει τους 340.000 ανθρώπους – περίπου το 15% του πληθυσμού της Γάζας. Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε σχολεία που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άλλοι έμειναν με συγγενείς ή ακόμη και με αγνώστους. Όπως η Αλαα Γιουνις που μένει σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών μετά το χτύπημα στο σπίτι της, όπου σκοτώθηκαν οκτώ μέλη της οικογένειάς της.
Οι οικογένειες περιορίζονται πλέον σε ένα γεύμα την ημέρα, δήλωσε ο Ράμι Σουάιλεμ, ένας 34χρονος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο αλ-Αζχάρ, ο οποίος φιλοξενεί 32 συγγενείς στο σπίτι του. Το νερό σταμάτησε στο κτίριο πριν από δύο ημέρες και μοιράζονται με δελτίο ό,τι έχει απομείνει σε μια δεξαμενή στην ταράτσα.

Τα περισσότερα αρτοποιεία σταμάτησαν να παράγουν ψωμί λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.

“Ακόμα και αν υπάρχει φαγητό σε ορισμένες περιοχές, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό λόγω των βομβαρδισμών”, λένε οι κάτοικοι.

Την Τετάρτη, ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροδότησης της Γάζας ξέμεινε από καύσιμα και έκλεισε, αφήνοντας μόνο φώτα που ηλεκτροδοτούνται από διάσπαρτες ιδιωτικές γεννήτριες.

Τα νοσοκομεία, που έχουν κατακλυστεί από μια συνεχή ροή τραυματιών και έχουν ξεμείνει από προμήθειες, έχουν καύσιμα μόνο για λίγες ημέρες προτού διακοπεί εντελώς η ηλεκτροδότησή τους, λένε αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων.

“Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία”, δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων, τα μηχανήματα νεφρικής αιμοκάθαρσης, ο εξοπλισμός ακτίνων Χ και πολλά άλλα, εξαρτώνται από το ρεύμα, είπε.

Τα πληρώματα ασθενοφόρων που μετέφεραν πτώματα στο νεκροτομείο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του Shifa, δεν βρίσκουν πια καθόλου χώρο. Δεκάδες σάκοι γεμάτοι πτώματα μένουν παρατεταγμένοι στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεκατέσσερις υγειονομικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές από τα χτυπήματα, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη.

Με το Ισραήλ να έχει αποκλείσει την περιοχή, η μόνη διέξοδος είναι μέσω του περάσματος με την Αίγυπτο στη Ράφα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του. Η Αίγυπτος προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν τη διέλευση βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα.

Το Ισραήλ εφαρμόζει μια νέα τακτική ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές πλέον και όχι μόνο μεμονωμένα κτίρια. Στρατιωτικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι οι αποφάσεις στόχευσης βασίστηκαν σε πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς και ότι οι άμαχοι έχουν προειδοποιηθεί. Ο στρατός δήλωσε ότι τα πλήγματα έπληξαν τις επίλεκτες δυνάμεις Nukhba της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διοίκησης που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές στην επίθεση του Σαββάτου, και το σπίτι ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να “συντρίψει” τη Χαμάς μετά την έφοδο των μαχητών στο νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο και τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων, ακόμα και παιδιών μέσα στα σπίτια τους και νέων ανθρώπων σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι θηριωδίες της Χαμάς περιλάμβαναν αποκεφαλισμούς στρατιωτών και βιασμούς γυναικών.

Η Χαμάς από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια για την απελευθέρωση των 150 αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα, όσο η επιχείρηση του Ισραήλ συνεχίζεται.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook