Φορτώνουν το σπιτικό τους στα αυτοκίνητα και σε ό,τι μέσο βρούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραηλινού στρατού.

Ξεκίνησε η εκκένωση της Γάζας μετά την εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός σε πάνω από 1 εκατ. άμαχους κατοίκους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας .

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή, την ώρα που δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Αν και η Χαμάς έχει ζητήσει από τους άμαχους να μην μετακινηθούν, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει να φεύγουν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC : «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας».

«Στον δρόμο προς τα εδώ είδαμε εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα με υπάρχοντα, μερικά αυτοκίνητα με στρώματα τυλιγμένα πάνω τους. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες με τα πόδια, έχουν ήδη περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια.


Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους, παρακαλούνται να πάνε νότια».

Η Γάζα μετατρέπεται σε «τρύπα της κόλασης» προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ενα εκατομμύριο άνθρωποι αναζητούν διαφυγή, με το συνοριακό πέρασμα Ισραήλ-Αιγύπτου στη Ράφα να αποτελεί τη μοναδική τους διέξοδο. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, μοναδικός μας στόχος είναι το «τρομοκρατικό δίκτυο» της Χαμάς, τονίζει το Ισραήλ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΟΗΕ, που προειδοποίησε για «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ενώ ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ευάλωτοι ασθενείς.

Απορρίπτουμε τον εκτοπισμό του λαού μας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ενώ η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν την «ισραηλινή προπαγάνδα».


Κίρμπι: Κλειστό το πέρασμα της Ράφα
Το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επικοινωνία με Ισραηλινούς και Αιτύπτιους για να βγάλουν τον κόσμο έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN.

Λευκός Οίκος: Δύσκολο εγχείρημα η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών
Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC.

«Η θηλιά γύρω από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα σφίγγει. Πώς υποτίθεται ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν σε μια πυκνοκατοικημένη εμπόλεμη ζώνη σε λιγότερο από 24 ώρες;» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς


Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως των άμαχων που απομακρύνονται είναι “πού να πάνε;”

Δεν έχουμε σπίτια, όλες οι περιοχές της Γάζας απειλούνται», είπε στη dailymail η 29χρονη Umm Hossam, με το πρόσωπό της να είναι γεμάτο δάκρυα . «Καλούμε τις αραβικές χώρες να μας προστατεύσουν. Πού είναι οι Άραβες; Αρκετά! Αρκετά!’ έλεγε κλαίγοντας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook