Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται ότι υπάρχει εκεχειρία και άνοιγμα ανθρωπιστικής βοήθειας με αντάλλαγμα το να εξέλθουν οι ξένοι υπήκοοι από τη χώρα.

Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από προηγούμενες αναφορές του πρακτορείου Reuters. H εκεχειρία θα συμπέσει με το φερόμενο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο ανέφεραν δυο αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και την απομάκρυνση των ξένων πολιτών», αναφέρει μια συνοπτική δήλωση από το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάου.
Οι δύο αιγυπτιακές πηγές δήλωναν προηγουμένως στο Reuters ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία από τις 9 το πρωί. Σύμφωνα πάντα με τις αιγυπτιακές πηγές την εκεχειρία είχαν συμφωνήσει οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του IDF σχολίασε επίσης τις αναφορές για κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός».
Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει διάφορες χώρες και οργανώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στην αλ Αρίς περιμένοντας τη σύναψη συμφωνίας για την είσοδο της βοήθειας στον θύλακα και την απομάκρυνση από αυτόν των ξένων πολιτών, κάτι το οποίο επετεύχθη όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο.

Διαψεύδει και η Χαμάς
Ο Ιζάλ ελ Ρεσίκ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε επίσης (στο Reuters) ότι δεν αληθεύουν οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, και πρόσθεσε ότι δεν κηρύχθηκε προσωρινή εκεχειρία.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη επιβεβαίωση από την Αίγυπτο σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε λάβει καμία επαφή ή επιβεβαίωση από τις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με την πρόθεση να ανοίξουν το πέρασμα της Ράφα σήμερα. Όλες οι πληροφορίες που διακινούνται σχετικά αποδίδονται σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε από πλευράς του ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στο CNN ότι η Χαμάς εμπόδιζε τους ανθρώπους να φύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα. Τρεις αμερικανικές πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση δήλωσαν επίσης στο NBC ότι παραμένει ασαφές εάν η Χαμάς θα ανοίξει την πλευρά της στο πέρασμα της Ράφα.

Ισραήλ: «Ο στρατός δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες δρόμους στη Γάζα που οδηγούν νότια»

Παρά τις ανακοινώσεις Χαμάς και Νετανιάχιου, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 2.750 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 2.750 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, και 9.700 έχουν τραυματιστεί, στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Γάζας τη Δευτέρα.

Εξάλλου, η παλαιστινιακή ομάδα της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που επλήγησαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Γάζα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook