«Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων», λέει στο μήνυμα του ο δράστης της επίθεσης που άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο ανυποψίαστους άνδρες στο κέντρο των Βρυξελλών. Σε ύψιστο επίπεδο ο συναγερμός στο Βέλγιο.

Ο ένοπλος που μετά την επίθεση διέφυγε με μηχανάκι ομολόγησε τις δολοφονίες του μέσω facebook στέλνοντας ένα ανατριχιαστικό μήνυμα:

Ο δράστης φέρεται να έχει ομολογήσει τις δολοφονίες στο facebook στο «όνομα του Αλλάχ» και ζητάει συγχώρεση από όσους πλήγωσε ενώ λέει πως θέλει να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς. Συγκεκριμένα λέει: Με λένε Αμντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους.

Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο άνδρες νεκρούς από τα πυρά του δράστη και έναν τραυματία.

Ο ένοπλος μάλιστα φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar» ( Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Τα θύματα φαίνεται πως φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας η οποία παίζει απόψε με το Βέλγιο για τα προκριματικά του Euro 2024.

Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν να κατεβαίνει από μια μηχανή και να πυροβολεί αδιακρίτως περιαστικούς. Στο τέλος φαίνεται πως μπαίνει σε ένα κτίριο και να πυροβολεί ανθρώπους που είχαν μπει στο εσωτερικό του και πέφτουν στο έδαφος.

Σύμφωνα με τα πρώτα γνωστά στοιχεία, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ίπρ. Στο σημείο έφτασαν μαζικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Κανένας ύποπτος δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Σε άλλο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας ο δράστης μετά τους πυροβολισμούς που οδήγησαν στον θάνατο δυο ανθρώπους διέφυγε με τη μηχανή του.


Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Σε επίπεδο συναγερμού 4 οι Βρυξέλλες
Στην κατηγορία 4 ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook