Ο 45χρονος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο προάστιο των Βρυξελλών Σκάρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ - Βρέθηκε κοντά του το όπλο με το οποίο σκότωσε δύο άτομα.

Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ 45 χρόνων από την Τυνήσια, που ταυτοποιήθηκε ως , ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες με απολογισμό δύο νεκρούς Σουηδούς, το βράδυ της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου.

Ο 45χρονος πυροβολήθηκε στο προάστιο των Βρυξελλών Σκάρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ. Βρέθηκε κοντά του το όπλο με το οποίο σκότωσε δύο οπαδούς της εθνικής Σουηδίας.

Η Βελγική Αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο άνδρας που είχε συλληφθεί σε ένα καφέ στο Σααρμπέκ των Βρυξελλών, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ.

Ο 45χρονος Ισλαμιστής δέχθηκε πυροβολισμό στο στήθος από τους αστυνομικούς και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, λίγη ώρα αργότερα επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο έχει εξουδετερωθεί, και έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης της επίθεσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί μετά από ώρες ερευνών εντόπισαν τον 45χρονο από την Τυνησία ο οποίος ήταν παράνομα στο Βέλγιο, κοντά στο σπίτι που φέρεται να ζούσε ο δράστης και είχαν ερευνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Σααρμπέκ.

Όπως μετέδωσαν βελγικά μέσα ενημέρωσης ο Αμπντεσλάμ προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης με τους αστυνομικούς να τον πυροβολούν στο στήθος.

Παρά την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο 45χρονος, ο οποίος φέρεται να υπέστη ανακοπή στο ασθενοφόρο, κατέληξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου οδηγήθηκε.

Βρέθηκε το όπλο της επίθεσης στις Βρυξέλλες
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που προηγήθηκαν οι αστυνομικοί βρήκαν αρκετά όπλα ενώ από το γραφείο του εισαγγελέα επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ανάμεσά τους είναι και ένα όπλο που μοιάζει με αυτό με το οποίο έγινε η φονική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

«Το όπλο με το οποιο έγιναν οι επιθέσεις βρέθηκε εκεί όπου εντοπίστηκε ο άνδρας στο Σάαρμπεκ. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να είναι ο δράστης. Παίρνουμε τώρα δακτυλικά αποτυπώματα για να είμαστε 100% σίγουροι»« δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου σύμφωνα με το VRT.

«Όλα δείχνουν ότι αυτός είναι το άτομο που αναζητούσαμε» δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, Ρούντι Φερβούτ.

Ποιος ήταν ο 45χρονος τρομοκράτης από την Τυνησία

Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ έμενε παράνομα στο Βέλγιο καθώς το 2019 είχε υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου που είχε απορριφθεί αλλά από το 2021 τα ίχνη του είχαν χαθεί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου ο 45χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία για traffickingω και απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας.

Το 2016, όπως ειπώθηκε σε συνέντευξη τύπου τα ξημερώματα της Τρίτης, υπηρεσία ξένης χώρας είχε επισημάνει το ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ του και ότι ήταν έτοιμος να πολεμήσει για τη τζιχάντ «αλλα αυτή ήταν μια από τις δεκάδες αναφορές αυτού του τύπου που λαμβάνουμε καθημερινά» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Προσφάτως ο Αμπντεσλάμ είχε κατηγορηθεί για απειλή σε βάρος ενός διαμένοντα σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Καμπίν ο οποίος υποστήριξε ότι ο 45χρονος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία. Για σήμερα, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο ένα ραντεβού από τις αρμόδιες βελγικές υπηρεσίες με τον Βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης να αναφέρει ότι τελικά οι πληροφορίες που υπήρχαν ήταν ότι είχε παραβιάσει το κοινό ποινικό δίκαιο και δεν εμπλεκόταν με τρομοκρατία «επομένως δεν θεωρήθηκε ότι αποτελεί άμεση τρομοκρατική απειλή» », διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
.
Βρυξέλλες: Το βίντεο που ανέβασε στα social media
Ο 45χρονος σε μήνυμα που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα υποστήριζε ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος και υπερηφανευόταν για τις δολοφονίες στέλνοντας στέλνοντας ένα ανατριχιαστικό μήνυμα:

Ο δράστης φέρεται να έχει ομολογήσει τις δολοφονίες στο facebook στο «όνομα του Αλλάχ» και ζητάει συγχώρεση από όσους πλήγωσε ενώ λέει πως θέλει να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς. Συγκεκριμένα λέει: Με λένε Αμντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους.
Το χρονικό της επίθεσης

Βρυξέλλες: Το χρονικό του μακελειού
Όλα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, πριν από τον αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2024. Ο 45χρονος φέρεται να πυροβόλησε εν ψυχρώ και να σκότωσε δύο άνδρες που φορούσαν τις ποδοσφαιρικές φανέλες της εθνικής Σουηδίας.
Ο ένοπλος φέρεται να τραυμάτισε έναν ακόμα άνθρωπο, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».


Βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει έναν άνδρα, ο οποίος φοράει κόκκινο τζάκετ, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο, όποιον έβρισκε μπροστά του. Επίσης μπήκε και σε ένα κτίριο καταδιώκοντας ανθρώπους και στη συνέχεια σκότωσε μέσα σε ένα ταξί δύο Σουηδούς καιτραυμάτισε τον οδηγό, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. O ένοπλος που άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», διέφυγε με δίκυκλο, με τη βελγική αστυνομία να εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook