Αγανάκτηση και αποτροπιασμός επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μ. Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό στη νότια Γάζα του ναού του Αγ. Πορφυρίου με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει αδιευκρίνιστος.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και τον ανταποκριτή Χρήστο Νικολαΐδη ο μητροπολίτης Γάζας Αλέξιος, ηγούμενος της Μονής Αγίου Πορφυρίου έκανε λόγο για 18 νεκρούς από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Νωρίτερα το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επιδρομή στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Το πρακτορείο επικαλείται το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η προστασία αμάχων και τόπων λατρείας πρέπει να γίνεται σεβαστή από κάθε πλευρά, επισημαίνει το ΥΠΕΞ για τα θύματα από επίθεση σε κτήριο του μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα» τονίζεται.

«Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά» αναφέρει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χαμάς: “Νεκροί στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου”
Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο μιας εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει αυτή τη βομβιστική επίθεση.
Το Πατριαρχείο ανέφερε: «Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες , αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook