Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα της απελευθέρωσης τουλάχιστον 50 ομήρων από τη Χαμάς, καθώς, όπως μεταδίδουν ισραηλινά Μέσα, μέλη του Ερυθρού Σταυρού μεταβαίνουν στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, για να τους παραλάβουν.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, είναι καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η συμφωνία έχει επιτευχθεί και προχωρά.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, πάντως, υποστηρίζει ότι έχει απελευθερώσει δύο ακόμη αιχμαλώτους για «ανθρωπιστικούς λόγους».

«Η απελευθέρωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και μέσα στις επόμενες ώρες αν δεν υπάρξουν εμπόδια» γράφει ειδικότερα το ισραηλινό δίκτυο I24.

Δείτε την ανταπόκριση του ΣΚΑΙ 

Πιστεύεται, δε, ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ισραηλινό Μέσο I24, η μεταφορά των 50 ομήρων θα γίνει στην περιοχή Khan Yunis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Εάν δεν προκύψουν νέα εμπόδια, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα, το Channel 12 είχε μεταδόσει ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Κατάρ και ΗΠΑ για την απελευθέρωση από τη Χαμάς ενός αριθμού ομήρων με διπλή υπηκοότητα και αναζητείται ο τρόπος και το σημείο που θα υλοποιηθεί η συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές από το Ισραήλ, πάντως, ανέφεραν ότι δεν συνεργάζονται σε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων με διπλή υπηκοότητα, κάνοντας λόγο για «επιλογή». Ωστόσο, δεν διαψεύστηκαν οι εξελίξεις στη διαδικασία.

Οι όμηροι θα απελευθερωθούν αν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, λέει η Χαμάς

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς σχετικά με την τύχη των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση στη Γάζα λέει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, αν τηρηθούν οι κατάλληλοι όροι.

Σε συνέντευξή του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Χάλεντ Μεσάλ δήλωσε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι αν το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξή του:

Ο Μεσάλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν πεθάνει σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να λέει από ποιες χώρες προέρχονται, αλλά ότι πολλοί από αυτούς είναι Ισραηλινοί. Παράλληλα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το αν η Χαμάς θα σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους αν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Οπως σημειώνει το βρετανικό μέσο, ο Χάλεντ Μασάλ είναι μια ισχυρή προσωπικότητα εντός της Χαμάς, που λατρεύεται ως ζωντανός μάρτυρας αφού επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook