Η πρώτη ομάδα των 13 Ισραηλινών ομήρων επέστρεψε με ασφάλεια στο Ισραήλ, 49 ημέρες μετά την απαγωγή τους Χαμάς.

Οι οικογένειες των απελευθερωμένων ομήρων βρίσκονται στα νοσοκομεία του Ισραήλ για να τους σφίξουν στην αγκαλιά τους, αφού πρώτα περάσουν από ιατρικό έλεγχο  .

Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς, σύμφωνα με την timesofisrael.com είναι 3 μητέρες, 4 παιδιά και άλλες 6 ηλικιωμένες γυναίκες.

Συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα (24/11) από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους. γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε ότι 4 νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν 24 απελευθερωμένους ομήρους

«Οι πρώην όμηροι θα συναντηθούν με τις οικογένειές τους στα νοσοκομεία και θα λάβουν πακέτο ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης, όπως απαιτείται», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι και οι οικογένειές τους θα φροντίζονται σε καθορισμένους χώρους των νοσοκομείων, χωριστά από άλλους ασθενείς, προσωπικό και επισκέπτες. Αρχικά θα απαγορεύεται η πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά οι πρώην όμηροι και οι οικογένειές τους μπορούν αργότερα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη λήψη συνεντεύξεων.

Στο μεταξύ το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι πρώτες εικόνες από την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους ομήρους, υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για εικόνες των ομήρων μέσα από τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού καθώς περνούν από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας. Σε κοντινά πλάνα φαίνονται ηλικιωμένοι αλλά και μία μητέρα με δύο παιδιά.

Οι Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο, έγινε γνωστό πριν από λίγο από τον ισραηλινό στρατό.

Τα ονόματα και οι ηλικίες των 13 Ισραηλινών που επέστρεψαν στο Ισραήλ:
Aviv Katz, 2 ετών
Raz Katz, 4 ετών
Emilia Aloni, 5 ετών
Ohad Mundar, 9 ετών
Doron Katz, 34 ετών
Danielle Aloni, 44 ετών
Keren Mundar, 54 ετών
Adina Moshe, 72 ετών
Hanna Katzir, 77 ετών
Ruth Mundar, 78 ετών
Margalit Mozes, 78 ετών
Channa Peri, 79 ετών
Yaffa Adar, 85 ετών

Βίντεο από τη στιγμή που οι 13 όμηροι εισέρχονται σε ισραηλινό έδαφος:

Πώς θα γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook