Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την απελεύθερωση των ομήρων

Σε θρίλερ εξελίσσεται η απελευθέρωση των 14 Ισραηλινών ομήρων καθώς η Χαμάς καθυστερεί να τους παραδώσει στον Ερυθρό Σταυρό και το Ισραήλ αναπαντά με τελεσίγραφο ότι θα ξεκινήσει τις μάχες στη Λωρίζα της Γάζας.
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για να «λυθούν τα προβλήματα» που οδήγησαν την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς να ανακοινώσει καθυστέρηση στην απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με την Times Of Israel.

«Υπήρξαν παραβιάσεις χθες και σήμερα επαναλαμβάνεται», ισχυρίζεται ο Osama Hamdan σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al-Mayadeen που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, ο Χαμντάν εδρεύει στον Λίβανο και δεν είναι σαφές πόση επιρροή έχει, δεδομένου ότι οι περισσότερες αποφάσεις της τρομοκρατικής ομάδας από το ξέσπασμα του πολέμου πιστεύεται ότι λαμβάνονται από τους ηγέτες της στη Γάζα.

Το Κατάρ εξακολουθεί να προσπαθεί να λύσει την κρίση και η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει καταρρεύσει ακόμη, παρά την καθυστέρηση, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla, επικαλούμενος πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε αφορούσε την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια τετραήμερη παύση των μαχών, καθώς και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των όρων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.
Ισραηλινές πηγές, με τη σειρά τους, κατηγόρησαν τη Χαμάς για παραβίαση των όρων της λίστας των ομήρων που έχει οριστεί για απελευθέρωση σήμερα, μεταξύ άλλων όσον αφορά την υποχρέωση απελευθέρωσης μητέρων μαζί με τα παιδιά τους.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν απελευθέρωσε Παλαιστίνιους κρατούμενους με τη σειρά που είχε υποσχεθεί, το Channel 12 επικαλείται επίσημη πηγή στην Ιερουσαλήμ που αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας. «Όπως η Χαμάς αποφασίζει ποιον θα απελευθερώσει από τη λίστα [των ομήρων] της σε κάθε στάδιο, έτσι και εμείς αποφασίζουμε ποιους Παλαιστίνιους κρατούμενους θα απελευθερώσουμε [σε αντάλλαγμα]». Η πηγή αναφέρει επίσης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε όπως συμφωνήθηκε, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας.

Η δεύτερη ομάδα των ισραηλινών ομήρων επρόκειτο να απελευθερωθεί στις 4 ‘η στις μ.μ. αλλά η Χαμάς μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία.

Πηγή: timesofisrael.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook