«Η άποψή μας και η θέση μας επ' αυτού είναι ξεκάθαρες: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως εκείνη την εποχή», λέει ο Ρίσι Σούνακ.

Αμετακίνητος υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε εκ νέου ο Ρίσι Σούνακ, παραπέμποντας στο νόμο του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων από το λονδρέζικο ίδρυμα.

Στο αεροπλάνο προς το Ντουμπάι για το Cop28, ο Βρετανός πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, είπε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν είχε αλλάξει. «Είναι πολύ ξεκάθαρο εξαιτίας του νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

«Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να πραγματοποιηθεί δανεισμός ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που τα δανείζει και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν προτείνει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να το κάνουν αυτό.

«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».
Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση που ο Oζμπορν , ο διευθυντής του Μουσείου είπε ότι θα εξασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Η ελληνική γραβάτα του Βασιλιά Κάρολου
Η επιλογή πάντως του Βασιλιά Καρόλου που φόρεσε την γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες δεν πέρασε απαρατήρητη και από τους Βρετανούς δημοσιογράφους.

Μάλιστα, η παρουσιάστρια του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στην οποία και παραχώρησε την επίμαχη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σχολίασε: «Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό».


Και το Skynews σε ανάρτηση στο Instagram αναφέρει: Ο Βασιλιάς φοράει μια ελληνική γραβάτα μετά την αντιπαράθεση της Downing Street με την Αθήνα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sky News (@skynews)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook