Με βάση την τελευταία γνωστή θέση του πλοίου, φαίνεται ότι το St. Nikolas βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο λιμάνι του Bandar Abass, στο Ιράν, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σε καθεστώς ομηρίας από τις ιρανικές αρχές τελεί από την Πέμπτη ελληνόκτητο πλοίο. Η αγωνία είναι μεγάλη και για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο που βρίσκεται ανάμεσα στο πλήρωμα.

Σε ανακοίνωση προχώρησε η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation Inc σχετικά με το αν κατάφερε να επικοινωνήσει με το τάνκερ.

Την αγωνία της για την εξέλιξη των γεγονότων μοιράστηκε η μητέρα του 20χρονου Έλληνα δόκιμου πλοιάρχου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είμαι σε συνεχή ενημέρωση από την διαχειρίστρια εταιρία και τους εκπροσώπους της, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτό που κάνουν για το παιδί μου. Επίσης είμαι σε επικοινωνία με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Τεχεράνη κ. Κυριάκο Γαβριήλ καθώς και με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη όπου με διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε καλό δρόμο», αναφέρει η μητέρα του 20 Έλληνα δόκιμου πλοιάρχου στην ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωση προχώρησε η εταιρεία Empire Navigation Inc – M/T St. Nikolas, προκειμένου να ενημερώσει για την επικοινωνία με τον τάνκερ.

«Σε συνέχεια της χθεσινής της ανακοίνωσης σχετικά με την κατάληψη του M/T St. Nikolas (IMO No 9524475, σημαία: Marshall Islands), η Εταιρεία αναφέρει τα εξής:

Η Empire Navigation δεν κατάφερε να αποκαταστήσει ευθεία επικοινωνία με το πλήρωμά της από τη στιγμή που το πλοίο καταλήφθηκε χθες το πρωί, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών τέθηκε εκτός λειτουργίας από αυτούς που το κατέλαβαν.

Με βάση την τελευταία γνωστή θέση του σκάφους, φαίνεται ότι το St. Nikolas βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο λιμάνι του Bandar Abass, στο Ιράν.

Κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα της Εταιρείας είναι και θα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος – 19 ναυτικών συνολικά (18 Φιλιππινέζοι και 1 Έλληνας).

Συμπαραστεκόμενη ενεργά στις οικογένειες των αιχμαλωτισθέντων ναυτικών της, η Empire Navigation υλοποίησε μια υπηρεσία ψυχικής υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να προσφέρεται στις οικογένειες μέχρι την απελευθέρωση των ναυτικών – και φυσικά θα προσφερθεί και στους ίδιους μετά την επιστροφή τους και για όσο διάστημα κρίνουν σκόπιμο οι ειδικοί επιστήμονες.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Βασόρα (Ιράκ) ένα φορτίο περίπου 145.000 μετρικών τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ναυλωτής του πλοίου είναι η εταιρεία Tupras.

Η Empire Navigation ως διαχειριστής του σκάφους έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές και βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία μαζί τους καθώς και με τις οικογένειες των μελών του πληρώματος».

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για το ρεσάλτο στο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, το οποίο χθες τα ξημερώματα κατελήφθη από ομάδα ενόπλων στον κόλπο του Ομάν.

Τα ιρανικά μέσα μετέδωσαν πως το πολεμικό ναυτικό του Ιράν κατέλαβε το αμερικανικό τάνκερ (έτσι χαρακτηρίζουν το ελληνικών συμφερόντων πλοίο) κατόπιν δικαστικής εντολής ενώ από περιγραφές προκύπτει ότι περίπου έξι ένοπλοι άνδρες με μαύρες στολές και μάσκες στρατιωτικού τύπου ακινητοποίησαν το πλήρωμα και το μετέφεραν σε κάποιο ασφαλές λιμάνι.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους αργού πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρα στο Ιράκ και κατευθυνόταν προς την Τουρκία, ναυλωμένο από τουρκική εταιρεία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το περιστατικό και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει αρχικά με τον Έλληνα ναυτικό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στην πατρίδα.

ΗΠΑ -Τζον Κίρμπι για κατάσχεση τάνκερ : «Να απελευθερώσουν αμέσως πλοίο και πλήρωμα»
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε ως «πρωτοφανή», την κατάσχεση του από τους Ιρανούς του πετρελαιοφόρου ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, St. Nikolas και, ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

«Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτές οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Η δήλωση του Τζον Κίρμπι
«Καταδικάζουμε την κατάληψη εκ μέρους του Ιράν του πλοίου Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι υπό σημαία και ελληνική ιδιοκτησία πετρελαιοφόρο των Νήσων Μάρσαλ, ενώ διέπλευε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν –ή που επέτρεψε το Ιράν– με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα προσθέσουν αβεβαιότητα για την εμπορική ναυτιλία και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομίες. Προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που προέρχονται από το Ιράν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των ανησυχητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών του Ιράν.»

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook