Πέρασε τις τελευταίες του μέρες σε μια φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, όπου είχε καταδικαστεί για 19 χρόνια. Στην τελευταία δήλωσή του, έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, με ελάχιστο φαγητό και εκτεθειμένος σε πολικό ψύχος.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν επίσημα οι ρωσικές φυλακές, ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε μέσα στη φυλακή στα 47 χρόνια του.

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο2 ο καταδικασμένος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από σύντομο περπάτημα και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι διασώστες του σωφρονιστικούς καταστήματος έφτασαν αμέσως επί τόπου και επιχειρήθηκε ανάνηψη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι διασώστες επιβεβαίωσαν επί τόπου το θάνατο του καταδίκου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο 47χρονος Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος έγινε γνωστός πριν από αρκετά χρόνια διατυπώνοντας κατηγορίες για διαφθορά για τον Ρώσο πρόεδρο.

Επέζησε από δηλητηρίαση και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Πέρασε τις τελευταίες του μέρες σε μια φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, όπου είχε καταδικαστεί για 19 χρόνια. Στην τελευταία δήλωσή του, έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, με ελάχιστο φαγητό και εκτεθειμένος σε πολικό ψύχος.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο». «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει. Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook