Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας από τον Λευκό Οίκo .

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι είναι εξοργισμένος από την είδηση ανέφερε ότι ο Ναβάλνι στάθηκε γενναία στη βία του καθεστώτος Πούτιν, για το οποίο φυλακίστηκε, δηλητηριάστηκε – και τίποτα από αυτά δεν τον εμπόδισε να σταθεί απέναντι στο Κρεμλίνο.

«Ακόμη και στη φυλακή, ήταν μια ισχυρή φωνή για την αλήθεια», είπε. «Θα μπορούσε να έχει ζήσει με ασφάλεια στην εξορία μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 2020, η οποία παραλίγο να τον σκοτώσει», είπε.

“Αντίθετα, επέστρεψε στη Ρωσία — γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα φυλακιζόταν, ίσως και θα σκοτωνόταν αν συνέχιζε τη δουλειά του. Αλλά το έκανε ούτως ή άλλως. Επειδή πίστευε τόσο βαθιά στη χώρα του, στη Ρωσία”, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και συμπλήρωσε: «Θυμηθείτε. Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Ναβάλνι είναι άγνωστες, αλλά οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν και το αυταρχικό του καθεστώς, για το οποίο ο Ναβάλνι αποτελούσε μια τεράστια πολιτική και συμβολική απειλή. «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν συνέπεια κάτι που ο Πούτιν και οι κακοποιοί του το έκαναν», απάντησε ο Τζό Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν δολοφονία.

«Ήταν τόσα πολλά πράγματα που δεν ήταν ο Πούτιν – ήταν γενναίος, αφοσιωμένος και πίστευε ότι μια Ρωσία για όλους ήταν μια Ρωσία για την οποία «άξιζε να παλέψεις».

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι αυτή είναι η ώρα για «μεγαλύτερη ενότητα» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ να σταθούν ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις «απελπισμένες προσπάθειες του Ρώσου προέδρου να εξαλείψει κάθε αντίθεση».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε τα συλλυπητήριά του στο επιτελείο του Ναβάλνι και την οικογένειά του.
«Ο Θεός να ευλογεί τον Αλεξέι Ναβάλνι, το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις στη Ρωσία
Μια εκπρόσωπος Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι η αναφορά θανάτου είναι «πιθανότατα» αληθινή, αλλά η ομάδα της δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει ανεξάρτητα.

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι πάντως ταξιδεύει σε στην Αρκτική, όπου ήταν γνωστό ότι κρατούνταν ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και αναμένεται να φτάσει το πρωί του Σαββάτου για να εξακριβώσει γεγονότα
Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν τα «φρικτά νέα» είναι αλήθεια.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ρωσικών αρχών για διαδηλώσεις, εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να αφήνουν λουλούδια στο κέντρο της Μόσχας στη μνήμη του επικριτή του Κρεμλίνου, ενώ πραγματοποιούνται αγρυπνίες σε ευρωπαϊκές πόλεις

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο θεωρεί την αντίδραση της Δύσης στον αναφερόμενο θάνατο του Ναβάλνι «απολύτως απαράδεκτη», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το γραφείο του εισαγγελέα στη Μόσχα προειδοποίησε τους Ρώσους νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα δεν επιτρέπονται και ότι οι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να τεθούν υπό διοικητική σύλληψη.
Παρά τις απαγορεύσεις αυτές στη Ρωσία εκατοντάδες άνθρωποι αφήνουν λουλούδια και κουβαλούν αφίσες με τον Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ υπάρχουν αναφορές για πολλές συλλήψεις

Πηγή: BBC news / CNN

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook