Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι. Παρόντες οι γονείς του. Το σπαρακτικό μήνυμα της συζύγου του

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγινε σήμερα στη Μόσχα η κηδείς του ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέϊ Ναβάλνι δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τη ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία στον Αρκτικό Κύκλο .

Η ταφή του Ρώσου αντιφρονούνται έγινε σύμφωνα με το cnn.com, υπό τους ήχους του τραγουδιού “My Way” του Frank Sinatra, στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, στη Μόσχα, ενώ χιλιάδες κόσμου ακολούθησαν με τα πόδια την νεκρική πομπή από την εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην γειτονία Μαρίινο, όπου ζούσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης όσο ήταν ελεύθερος.

Κατά την ταφή ακούστηκε επίσης το soundtrack από την τελευταία σκηνή της ταινίας “Terminator 2”, όπου ο Σβαρτσενέγκερ λέει την διάσημη ατάκα I’ll be back ( «Θα επιστρέψω»).
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «ο Αλεξέι θεωρούσε το “Terminator 2” την καλύτερη ταινία στη γη».

Κατά την νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία η σορός του Ναβάλνι εκτέθηκε με ανοιχτό το φέρετρο για τους συγγενείς του.

Η μητέρα του, Λιουντμίλα, και ο πατέρας του, Ανατόλι, κάθονταν δίπλα στο φέρετρο, κρατώντας κεριά, καθώς ο ιερέας έψαλλε την εξόδιο ακολουθία.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην τελετή μέσα και έξω από την εκκλησία όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία και περπάτησαν με την πομπή μέχρι τον τόπο ταφής. Κατά καιρούς, τα πλήθη ακούστηκαν να φωνάζουν «δεν θα ξεχάσουμε», «όχι στον πόλεμο» και «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν».

Πολύ μικρή η κάλυψη της κηδείας του Ναβάλνι από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε αντίθεση με τα διεθνή δίκτυα.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία επειδή απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη της αντιπολίτευσης σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης OVD-Info.

Το μήνυμα της συζύγου του
Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι , Γιούλια Ναβάλναγια , δεν παραβρέθηκε στην κηδεία ωστόσο δημοσίευσε ένα βίντεο με ευτυχισμένες στιγμές του γράφοντας ότι τον ευχαριστεί για “26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας”
Στο πρώτο της σχόλιο την ημέρα της κηδείας του εκλιπόντος συζύγου της, η Yulia Navalnaya δημοσίευσε ένα βίντεο γράφοντας στη λεζάντα: «Lyosha [χαιδευτικό για τονΑλεξέι Ναβάλνι], «σε ευχαριστώ για τα 26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας. Ναι, ακόμα και για την ευτυχία τα τελευταία τρία χρόνια. Για την αγάπη, που με στηρίζεις πάντα, που με έκανες να γελάω ακόμα και από τη φυλακή, για το ότι πάντα με σκεφτόσουν», . «Δεν ξέρω πώς να ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω να σε κάνω εκεί ψηλά χαρούμενο και και περήφανη για μένα. Δεν ξέρω αν μπορώ να το χειριστώ ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω», πρόσθεσε.
«Σίγουρα θα βρεθούμε μια μέρα. Έχω τόσες ανείπωτες ιστορίες για σένα, και έχω τόσα τραγούδια αποθηκευμένα για σένα στο τηλέφωνό μου, ανόητα και αστεία, γενικά, για να είμαι ειλικρινής, τρομερά τραγούδια, αλλά είναι για εμάς, και ήθελα πολύ να τα ακούσεις τους. Και ήθελα πολύ να σε βλέπω να τους ακούς, να γελάς και μετά να με αγκαλιάζεις», πρόσθεσε στη δημοσίευση του βίντεο.

Το παρών στην κηδεία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης παραβρέθηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ και άλλοι διπλωμάτες.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του Ναβάλνι σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter.
Είπε ότι ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Ρωσία είναι μεταξύ πολλών Ευρωπαίων διπλωματών που παρευρίσκονται στην κηδεία.
“Οι πεποιθήσεις του Ναβάλνι δεν θα εξαφανιστούν – οι ιδέες δεν μπορούν να βασανιστούν, να δηλητηριαστούν ή να σκοτωθούν. Παραμένει έμπνευση για πολλούς στη Ρωσία και όχι μόνο”, έγραψε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο X: «Ο Πούτιν προσπάθησε να φιμώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι. Όμως ο κόσμος παρακολουθούσε. Την ημέρα της κηδείας του, θυμόμαστε το πνεύμα της περιφρόνησής του απέναντι στη βαρβαρότητα του ρωσικού καθεστώτος και το θάρρος του να αντισταθεί στη διαφθορά».

Η πρεσβεία της Πολωνίας στη Ρωσία δημοσίευσε ότι ο πρεσβευτής της στη Ρωσία ήταν ένας από τους πολλούς που παρευρέθηκαν στη λειτουργία και είπε επίσης ότι η ρωσική αστυνομία εμποδίζει τους πενθούντες να εισέλθουν στην εκκλησία. «Η αστυνομία αποκλείει την είσοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Πρέσβης Krajewski μεταξύ συναδέλφων από τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Πλήθος κόσμου προσπαθεί να αποχαιρετήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. R.I.P», ανέφερε. Η ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επαίνεσε τους χιλιάδες Ρώσους πολίτες που τιμούν τον Ναβάλνι. «Ο Alexey Navalny πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα του για δημοκρατία και ελευθερία. Μετά τον θάνατό του, θαρραλέοι Ρώσοι συνεχίζουν την κληρονομιά του: πολλοί από αυτούς ήταν στην κηδεία σήμερα και πήραν ένα μεγάλο ρίσκο – για την ελευθερία», έγραψε ο Σόλτς

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο πρεσβευτής της παρευρέθηκε στην κηδεία του Ναβάλνι, γράφοντας ότι η Τσεχία «στέκεται δίπλα σε όλους τους Ρώσους που δεν φοβήθηκαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι. Κατέστησαν σαφές ότι δεν αδιαφορούν για την κατάσταση στην Ρωσία.”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib δημοσίευσε ένα βίντεο με ένα μεγάλο πλήθος να φωνάζει το όνομα του Ναβάλνι, δίπλα στη λεζάντα «Δεν μπορείς να δαμάσεις την ελευθερία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook