Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμα τους ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά την αποχή των ΗΠΑ που άλλαξαν στάση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα τη Δευτέρα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

πειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε εντέλει σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητά την «άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, ένα αίτημα που είχε εμποδιστεί πολλές φορές από τις ΗΠΑ, οι οποίες αυτήν τη φορά απείχαν, εντείνοντας την πίεση στον ισραηλινό σύμμαχό τους.
Το Συμβούλιο δεν είχε καταφέρει έως τώρα να υιοθετήσει από την 7η Οκτωβρίου επ’ αυτού του θέματος παρά μόνο δύο ψηφίσματα (εκ των οκτώ που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Το ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε εν μέσω χειροκροτημάτων με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή, «αξιώνει μια άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού», ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, που θα οδηγήσει στην «εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Η Ουάσινγκτον είχε αντιταχθεί στη φράση «κατάπαυση του πυρός» νωρίτερα στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να προστατεύσει τον σύμμαχό της, Ισραήλ, καθώς προέβαινε σε αντίποινα κατά της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για εκεχειρία στον πόλεμο όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, που λήγει σε δύο εβδομάδες.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει το αίτημά του για την άρση όλων των εμποδίων στη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη αποστολή αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον, επειδή οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο στο ψήφισμα.

Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη», έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν πλήρως «ορισμένους από τους κρίσιμους στόχους σε αυτό το μη δεσμευτικό ψήφισμα», αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με όλα στο κείμενο, το οποίο επίσης δεν καταδικάζει τη Χαμάς.

«Χαιρετίζω την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Η εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία όλων των αμάχων», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της.

Πηγές: Reuters, BBC

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook