Το πέρασμα της Σελήνης μπροστά από τον Ήλιο θα ξεκινήσει να γίνεται ορατό από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την ολική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και το Μεξικό. Ντόπιοι, τουρίστες αλλά και ειδικοί ετοιμάζονται να απολαύσουν το μοναδικό φαινόμενο, με την ελπίδα ο καιρός να τους επιτρέψει να το απολαύσουν σε όλο του το μεγαλείο.

Ζωντανή μετάδοση από τη ΝΑΣΑ
Η NASA θα μεταδίδει ζωντανά βίντεο διάρκειας τριών ωρών από διάφορες περιοχές, συνοδευόμενο από εικόνες από τηλεσκόπιο και σχόλια από ειδικούς.

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης σήμερα από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.nasa.gov/nasatv/ με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

Αμερικανοί από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάει στο Τέξας για την έκλειψη ηλίου.

Όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μοναδικό φαινόμενο.

Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή από εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της βόρειας Αμερικής, του Μεξικό και του Καναδά.

O χάρτης της NASA με το μονοπάτι της έκλειψης NASA

Σύμφωνα με τη NASA, σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην διαδρομή της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια θα έχουν την ευκαιρία να δουν έστω και μερική έκλειψη που θα διαρκέσει ως και 80 λεπτά.
Στο Μεξικό ντόπιοι, τουρίστες… ακόμα και επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη στήσει τον ειδικό εξοπλισμό τους για να απολαύσουν το φαινόμενο.

Οι αμερικανικές αρχές επιμένουν εδώ και μερικές εβδομάδες στα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λάβουν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, κυρίως να φορούν ειδικά γυαλιά για να κοιτάξουν τον ήλιο προκειμένου να αποφύγουν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια τους.

Εξερευνητικοί πύραυλοι
Σύμφωνα με το euronews η ΝASA θα εκτοξεύσει τρεις μικρούς εξερευνητικούς πυραύλους πριν, στη διάρκεια και μετά την έκλειψη του ηλίου. Στόχος: να μετρήσει τις αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα.

Παράλληλα οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν με προσοχή το ηλιακό στέμμα, το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ορατό στη διάρκεια μιας έκλειψης. Εκεί γίνονται οι ηλιακές εκρήξεις και αυτή την περίοδο, αντίθετα με το 2017, ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο της δραστηριότητάς του.

Η έκλειψη ενδέχεται να προκαλέσει περίεργες συμπεριφορές στα ζώα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας.

Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2044. Προηγουμένως ολική έκλειψη θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026.

Έλληνες επιστήμονες ακολουθούν την έκλειψη
Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο Δρ. Κώστας Τζιότζιου, ερευνητής Ηλιακής Φυσικής και η Δρ. Φιόρη –Αναστασία Μεταλληνού Διαστημική Φυσικός από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, θα παρατηρήσουν την έκλειψη από το San Antonio του Τέξας και από το Durango του Μεξικού αντίστοιχα, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Μεταξύ των Ελλήνων που θα μελετήσουν την έκλειψη από την αμερικανική ήπειρο θα είναι οι: Αριστείδης Βούλγαρης, κυνηγός εκλείψεων / Αδριανός Γολέμης, γιατρός της ESA / Αντώνης Φαρμακόπουλος, αστροφωτογράφος / Θανάσης Οικονόμου καθηγητής του Πανεπιστημίου του Chicago / Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός του ΕΚΠΑ και πολλoί ακόμη αστροφωτογράφοι και μέλη συλλόγων ερασιτεχνών αστρονόμων από όλη την Ελλάδα.

Ολική έκλειψη Ηλίου, ορατή από την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το 2088, ενώ το 2030 θα πραγματοποιηθεί μια δακτυλιοειδής. Την προηγούμενη φορά που παρατηρήθηκε ολική έκλειψη Ηλίου στην Ελλάδα ήταν το 2006 από το Καστελόριζο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook