Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την ιρανική απειλή «πολύ, πολύ στενά» και βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με το Ισραήλ, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι . Λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

«Το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά, οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και «πραγματικές», », δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την αναμενόμενη χρονική στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το CNN.

Όπως είπε, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν απειλεί με «σημαντική επίθεση» στο Ισραήλ, λαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής του ασφάλειας.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ λαμβάνει όλα τα μέτρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «για να ενισχύσει τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να αυξήσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ στο CNN, καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια πιθανή ιρανική επίθεση.

Η σχεδιαζόμενη επίθεση του Ιράν με μεγάλης ισχύος αντίποινα είναι η απάντηση στην αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε την 1η Απριλίου το Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και από την οποία σκοτώθηκαν ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Πεντάγωνο εργάζεται ειδικά για την ενίσχυση της αεράμυνας για τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία, τα οποία δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν πάνω από 100 φορές μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου. Τον Ιανουάριο, τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέρασε από την αεράμυνα των ΗΠΑ στη βάση Tower 22 στην Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, εξέδωσαν νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους στο Ισραήλ καθώς η ιρανική απειλή διαφαίνεται.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CBS ανέφερε ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί σε στρατιωτικές τοποθεσίες εντός του Ισραήλ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Παρασκευή.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας στο έδαφος και στον αέρα, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας και θα ξέρουμε πώς να απαντήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ , Yoav Gallant την Παρασκευή κατά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM). ) Michael Erik Kurilla στην αεροπορική βάση IAF Hatzor, σύμφωνα με το The Jerusalem Post.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χεζλ Χαλέβι δήλωσε επίσης ότι «Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και στους διάφορους τομείς, ενώ προετοιμάζεται συνεχώς να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Οι εχθροί μας πιστεύουν ότι μπορούν να διαλύσουν το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ισχύει το αντίθετο – μας ενώνουν και ενισχύουν τους δεσμούς μας. Στεκόμαστε ώμο με ώμο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Gallant. Υπό το φως της αυξημένης πιθανότητας επίθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin μίλησαν με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με το BBC, το ενδεχόμενο μιας ιρανικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία συμβουλή προς τους πολίτες, πέραν των υφιστάμενων οδηγιών να προμηθευτούν νερό, τρόφιμα για τρεις ημέρες και βασικά φάρμακα. Το ισραηλινό ραδιόφωνο, μετέδωσε ότι οι τοπικές Αρχές ενημερώθηκαν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μεταξύ άλλων αξιολογώντας την ετοιμότητα των δημόσιων καταφυγίων. Την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω των πρώτων ενδείξεων ότι μια ιρανική αντίδραση ήταν πιθανή, ο ισραηλινός στρατός ακύρωσε τις άδειες επιστροφής για τα μάχιμα στρατεύματα, ενίσχυσε την αεράμυνα και κάλεσε εφέδρους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook