Επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Μπάιντεν μετά την κατάληψη του ισραηλινού πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης – Σε συναγερμό για μεγάλης κλίμακας επίθεση από την Τεχεράνη

Ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στην Ουάσιγκτον από τις διακοπές του Ντέλαγουερ το Σάββατο για να συναντηθεί με την ομάδα ασφαλείας του, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενη ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι επίσης στη συνάντηση της ομάδας εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, δήλωσε αξιωματούχος

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την κατάληψη του φορτηγού πλοίου υπό πορτογαλική σημαία και κάνουν λόγο για «πράξη πειρατείας» ενώ καλούν το Ιράν να αποσυρθεί και να απελευθερώσει το πλοίο και το πλήρωμα.

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το σκάφος και το διεθνές πλήρωμά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον σε δήλωση. «Πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα και θα εργαστούμε με τους εταίρους μας για να λογοδοτήσει το Ιράν για τις ενέργειές του».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) κατέλαβε το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries, το οποίο «κατευθύνεται πίσω στα χωρικά ύδατα του Ιράν». Σύμφωνα με το IRNA, το σκάφος διαχειρίζεται η Zodiac Maritime, μια εταιρεία που συνδέεται με τον Ισραηλινό επιχειρηματία Eyal Ofer.

Η θέση του Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά το ρεσάλτο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.
«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Νωρίτερα, ο Ισραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία.

Το χρονικό της κατάληψης

Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Associated Press, έχει καταγραφεί η στιγμή της εφόδου των Ιρανών, οι οποίοι προσέγγισαν με ελικόπτερο το πλοίο MSC Aries ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Ορμούζ.
Στο βίντεο, κατά το ΑΡ, ακούγεται ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αρχικά να φωνάζει «μην βγείτε έξω» και στη συνέχεια να δίνει οδηγίες να κατευθυνθούν στη γέφυρα ενώ συνεχιζόταν η αποβίβαση των Ιρανών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook