«Καταρρίψαμε το 99%, κανένα drone , ή πύραυλοι κρουζ δεν παραβίασαν τον ισραηλινό εναέριο χώρο» , είπε ο Νετανιάχου

Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου καθώς εκατοντάδες drones και πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν έφτασαν στο Ισραήλ. Επίσης, φέρεται να εκτοξεύτηκαν drones και πύραυλοι από την Υεμένη και άλλες χώρες της περιοχής.

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drone και βαλλιστικούς πυραύλους με το Ισραήλ να αναχαιτίζει το 99% εξ αυτών κατά τη διάρκεια της νύχτας – Κρίσιμες διπλωματικές διεργασίες για την απάντηση του Τελ Αβίβ. Στην Ελλάδα συνεδριάζει στις 18:00 το ΚΥΣΕΑ.

Πάνω από 300 ήταν τα drones και οι πύραυλοι τους οποίους εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου ξημερώματα προς Κυριακή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κατερρίφθησαν το 99%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων κατερρίφθησαν και σημειώνεται πως οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Ένα επτάχρονο κορίτσι από ένα χωριό Βεδουίνων κοντά στο Αράντ τραυματίστηκε σοβαρά από την ιρανική επίθεση. Ο Δρ Dan Schwartzfox, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Soroka, είπε στο Army Radio το πρωί της Κυριακής ότι το κορίτσι νοσηλεύεται στην εντατική και ότι η ζωή της εξακολουθεί να κινδυνεύει. Μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές σε βάση των IDF στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης επίσης, . σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του IDF Ντάνιλε Χαγκάρι .

H επίθεση έγινε ως αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Ταυτόχρονα, σύμμαχοι του Ιράν, ιδίως οι Χούθι της Υεμένης και η λιβανική Χεζμπολά, εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, με τους πρώτους να απογειώνουν drones και τη δεύτερη να προχωρά στην εκτόξευση δυο ομοβροντιών εναντίον των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν.

Κανένα από τα drones ή τους πύραυλους κρουζ δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, σημείωσε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός βαλλιστικών πυραύλων διείσδυσε στον εναέριο χώρο του εβραϊκού κράτους.

Εκπρόσωπος IDF: Και η Γαλλία ενεπλάκη στην άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης του Ιράν
«Η Γαλλία διαθέτει τεχνολογία, αεροσκάφη, ραντάρ -και γνωρίζω ότι είχαν εμπλοκή στις περιπολίες του εναέριου χώρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων προσθέτοντας ότι δεν έχει ακριβείς λεπτομέρειες για το αν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν κάποιους από τους πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από το Ιράν, σύμφωνα με το jpost.com.

ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Ιορδανία βοήθησαν στην κατάρριψη ιρανικών βλημάτων
Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ,  η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιορδανία εργάστηκαν για να αναχαιτίσουν τα drones και τους πυραύλους πάνω από τη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράκ και το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένες αναφορές. Η Γαλλία βοήθησε επίσης στην κατάρριψη των εναέριων απειλών. Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ήταν έτοιμος να καταρρίψει drones . Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν ήδη αρχίσει να καταρρίπτουν βλήματα από τις 12:00 π.μ. Οι δυνατότητες κατάρριψης του IDF περιλαμβάνουν αεροσκάφη, το Iron Dome, το David’s Sling και το πυραυλικό σύστημα Arrow. Επιπλέον, ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρυπτογράφηση GPS για να απενεργοποιήσει ορισμένα είδη επιθετικών drones.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»
Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, όπου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε την συμπαράστασή του στο Ισραήλ, ωστόσο όπως αποκάλυψε το Axios, o Μπάιντεν εξέφρασε την αρνητική στάση της χώρας του απέναντι σε μια αντεπίθεση στο Ισραήλ.

Προβλέπεται εντός της ημέρας να συνεδριάσει εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη «σοβαρή κλιμάκωση». Επίσης εντός της ημέρας, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συζητήσουν για να συντονίσουν την «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν, ανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Νετανιάχου απαντήσει με νέες επιθέσεις ή αν η κρίση αποκλιμακωθεί μετά και από τις διεθνείς αντιδράσεις.

Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια
Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένη η προσοχή των αγορών και κυρίως στην αγορά του πετρελαίου καθώς το Brent εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αφού το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

«Περισσότερο συμβολική η αντίδραση του Ιράν»

«Ήταν αναμενόμενο (σ.σ. η επίθεση), το μόνο που δεν ξέραμε ήταν πότε θα εκδηλωθεί και με ποιον τρόπο», λέει από την πλευρά του, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κώστας Υφαντής.

«Δεν ήταν μια αντίδραση η οποία μπορεί να οδηγήσει οπωσδήποτε σε κλιμάκωση και άρα σε έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Υπάρχει η σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι δε συναινούν σε μια επιθετική ενέργεια του Ισραήλ κατά του Ιράν. Νομίζω ότι, αν μπορεί κάποιος να είναι σχετικά αισιόδοξος μετά την χθεσινή νύχτα, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook