Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς απόφαση για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ανταποκριθεί – αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το χρονοδιάγραμμα και το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με τα . ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να «είναι προσεκτικό και στρατηγικό» όσον αφορά την απάντηση στο Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μια ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.

Μία ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ κατ’ ιδίαν και δημόσια να μην βιαστεί σε μαζικά αντίποινα, δήλωσαν τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το Σάββατο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αντιποίνων στην ιρανική επίθεση, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. σε δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε αυτή τη συνομιλία με την ισραηλινή κυβέρνηση την Κυριακή και τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να «είναι προσεκτικό και στρατηγικό» με την απάντησή του στην ιρανική επίθεση.

“Οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αυτές τις αποφάσεις, αλλά είχαν το πάνω χέρι χθες. Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση και μια περιφερειακή σύγκρουση και να περιορίσουμε την κρίση στη Γάζα.” είπε ο αξιωματούχος.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Κυριακή για αρκετές ώρες και συζήτησε διάφορες επιλογές για ισραηλινά αντίποινα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ισραηλινός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συνάντηση είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση και θα διεξαχθούν περισσότερες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει την επίθεση αλλά δεν ξέρουν το πότε


Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανέφερε σε δήλωση την Κυριακή ότι καμία πρόσθετη στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συνεχιζόμενη ισραηλινή ενέργεια κατά του Ιράν θα λάβει «τουλάχιστον δεκαπλάσια απάντηση», ανέφερε η δήλωση.

Το βράδυ του Σαββάτου, λίγο αφότου το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έμαθε ότι το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση, οι υπουργοί Benny Gantz και Gadi Eizenkot – και οι δύο πρώην αρχηγοί του επιτελείου του IDF – πρότειναν να ξεκινήσει μια αντεπίθεση αμέσως, είπαν τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι Gantz και Eizenkot ισχυρίστηκαν ότι όσο περισσότερο περιμένει το Ισραήλ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποκτήσει διεθνή νομιμότητα για μια αντεπίθεση, είπαν οι αξιωματούχοι. Ισχυρίστηκαν επίσης μια άμεση αντεπίθεση καθώς τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξακολουθούσαν να κατευθύνονται προς το Ισραήλ πιθανότατα θα εμπόδιζε το Ιράν να εξαπολύσει άλλη επίθεση ως απάντηση και θα τερματίσει την ανταλλαγή επιθέσεων.

Ο Νετανιάχου και άλλα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου αντιτάχθηκαν στην ιδέα κυρίως επειδή δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η ιρανική επίθεση προκάλεσε ζημιές ή θύματα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου ήθελε επίσης να περιμένει το τηλεφώνημά του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. “Υπήρχαν πολλές επιλογές για αντίποινα, αλλά η επικείμενη κλήση του προέδρου το σταμάτησε. Αυτό το τρένο έφυγε από τον σταθμό και τώρα μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα και να το σκεφτούμε ξανά”, είπε ο αξιωματούχος.

«Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για αποκλιμάκωση της βίας την Κυριακή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση», είπε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που ζήτησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ μετά την επίθεση.

«Οι άνθρωποι της περιοχής αντιμετωπίζουν έναν πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας», είπε. «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση.

«Ήρθε η ώρα να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο ΟΗΕ και τα κράτη μέλη έχουν «κοινή ευθύνη» να δεσμεύσουν «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας. «Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόλεμο», είπε.

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει πόλεμο μετά την επίθεση του Ιράν, λέει ο πρόεδρος Χέρτζογ
κ Το Ισραήλ δεν επιδιώκει πόλεμο μετά την επίθεση του Ιράν και «απαιτείται ισορροπία σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ στον CNN την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομιλεί με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες και υπάρχει “οικείος διάλογος με τους συμμάχους” ως απάντηση στις ενέργειες του Ιράν, είπε. “Τα εξετάζουμε όλα. Ενεργούμε ψύχραιμα και διαυγή”, είπε ο Herzog. «Πιστεύω ότι λειτουργούμε με πολύ συγκεντρωμένο τρόπο και πολύ υπεύθυνο τρόπο και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάλογη απόφαση που θα διασφαλίσει ότι θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε τον λαό του Ισραήλ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook