Θέμα χρόνου είναι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν το οποίο θέλει να επιφέρει ένα χτύπημα που θα «πονέσει» την Τεχεράνη αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο

Το Channel 12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι η αεροπορία έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για αντίποινα στο Ιράν.
Μετά την τρίτη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου, τόσο ο IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) όσο και ο στρατηγός Χαλέβι προειδοποίησαν ότι θα υπάρξει απάντηση στην επίθεση μεγάλης κλίμακας του Ιράν.

Ο αρχηγός του επιτελείου του IDF Χέρζι Χαλέβι είπε ότι «η ιρανική επίθεση θα αντιμετωπιστεί με απάντηση» κατά την επίσκεψη του το βράδυ της Δευτέρας στην αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ, την οποία το Ιράν στόχευσε και χτύπησε εν μέρει την Κυριακή.

Ο Χαλέβι πρόσθεσε ότι τον ενθουσίασε η τεράστια αμυντική ομπρέλα υποστήριξης που παρείχαν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην κατάρριψη των σμηνών αεροπορικών επιθέσεων του Ιράν. Επιπλέον, είπε ότι γνώριζε ότι οι πιλότοι στη βάση ήταν έτοιμοι για οποιαδήποτε αποστολή εναντίον του Ιράν ή άλλων αντιπάλων, που θα τους ανατίθεντο από τον ίδιο ή από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον για την επίθεση.
Πληροφορίες μάλιστα σε ξένα μέσα αναφέρουν πως το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες από το Channel 12 του Ισραήλ η αεροπορία της χώρας – η οποία περιλαμβάνει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35 – προετοιμάζεται ήδη για να πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον του Ιράν, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον Ισραηλινό Στρατό για ‘έκθεση «δυνητικές επιλογές στόχων» για μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με την Washington Post τη Δευτέρα,που επικαλείται ισραηλινές πηγές.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ, Κωστής Κωνσταντίνου, οι πληροφορίες λένε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ θα εκδηλωθεί έως και σήμερα, απόψε. «Σε αυτό το σενάριο έριξε λάδι στη φωτιά μια ρύθμιση η οποία είχε επιβληθεί αμέσως μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης και η οποία προνοούσε ότι επουδενί λόγο δεν δικαιούται καμία στρατιωτική μονάδα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς την πλευρά του Ιράν. Αυτή η ρύθμιση έληγε κανονικά απόψε στις 11. Ήρθη όμως αυτός ο περιορισμός από τις 7 περίπου το απόγευμα και αυτό έχει δώσει τροφή σε σενάρια ότι αυτό έγινε ακριβώς για να ετοιμαστεί το Ισραήλ για να χτυπήσει απόψε». ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα αντίποινα του Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν ενδεχομένως και σήμερα.

Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγή, το Channel 12 ισχυρίστηκε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αντεπιτεθεί «καθαρά και σθεναρά» κατά του Ιράν με μια απάντηση που είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει μια επίθεση τέτοιου μεγέθους εναντίον του να περάσει χωρίς αντίδραση».

Ωστόσο, η αναφορά του Channel 12 πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει η απάντησή του να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο ή να συντρίψει τον συνασπισμό που το βοήθησε να αμυνθεί από την επίθεση του Ιράν.

Σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να συντονίσει τη δράση του με τις ΗΠΑ. Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε καθώς ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είχε πει στον αμερικανό ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία της Κυριακής ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει» στο Ιράκ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook