Ισραηλινές επίσημες πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές είπαν στην The Jerusalem Post την Παρασκευή: "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, δόντι αντί δοντιού. Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν".

Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσε τα ξημερώματα η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με τις λεπτομέρειες να βλέπουν το φώς της δημοσιότητας από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC.
Λίγο μετά τις 9 η Jerusalem Post μετέφερε τα σχόλια Ισραηλινών αξιωματούχων ότι το χτύπημα είχε τη λογική “Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, δόντι αντί δοντιού»
Λίγο αργότερα το Ισραήλη έστειλε επίσης το μήνυμα ότι»θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα».

Πηγές επιβεβαίωσαν στην Jerusalem Post ότι η επίθεση στο Ιράν στο Ισφαχάν, που αποδόθηκε από πηγές των New York Times στο Ισραήλ, έπληξε ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις στο Ισφαχάν, σχεδόν ακριβώς δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή. Το μήνυμα ήταν αναμφισβήτητο, «επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα εδώ», είπαν πηγές στην Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).


Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση
Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι «οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ύποπτου αντικειμένου».
Πηγές εξηγούν ότι οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι ήταν μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» επειδή θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση, συμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα.
Σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.
Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές» ανέφερε, ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.
«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

Το NBC News μετέδωσε λίγο μετά τις 8 το πρωί ότι το Ισραήλ αξιολογεί το χτύπημα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει με το CNN να μεταδίδει ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».
Το χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η Τεχεράνη προς το παρόν υποβαθμίζει την επίθεση, η οποία όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς αρχικά επιβεβαιώθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων και στη συνέχεια από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή παραμένουν και εντείνονται μετά την επίθεση – απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν με drones και πυραύλους.
Επίσημα το Ισραήλ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την επίθεση για στρατηγικούς λόγου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook