Oι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα αναστατώνουν τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ τα αιτήματα των διαδηλωτών ποικίλλουν σε κάθε πανεπιστήμιο, η πλειονότητα των διαδηλώσεων έχει ζητήσει την αποεπένδυση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

Δεν έχουν προηγούμενο οι διαδηλώσεις στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και συγκρίνονται μόνον με τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το Βιετνάμ.

Καζάνι που βράζει είναι τα πανεπιστήμια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται εκείνα, που είτε τελούν υπό κατάληψη, είτε έχουν στηθεί καταυλισμοί απ έξω από αυτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Επεισόδια και συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο UCLA στην Καλιφόρνια και αστυνομική έφοδος στο Κολούμπια, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών

Oι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα αναστατώνουν τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ τα αιτήματα των διαδηλωτών ποικίλλουν σε κάθε πανεπιστήμιο, η πλειονότητα των διαδηλώσεων έχει ζητήσει την αποεπένδυση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

Ένταση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μεταξύ φοιτητών του UCLA και της αστυνομίας
Έκρυθμη η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA), όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής μετά την προειδοποίηση προς τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές να διαλυθούν ειδάλλως θα συλληφθούν.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις , που βρίσκονται εκεί μετά από εντολή του κυβερνήτη, είναι έτοιμες ίσως και από στιγμή σε στιγμή να προχωρήσουν στην επέμβαση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στο σημείο.

Η έφοδος στο Κολούμπια με εκατοντάδες συλλήψεις
Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα έγινε και αστυνομική έφοδος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εκεί όπου οι διαδηλωτές εδώ και ημέρες είχαν καταλάβει το κεντρικό κτίριο, το Χάμιλτον Χολ.

Το αστυνομικό όχημα με τον γερανό και τη σκάλα πλησίασαν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και αστυνομικοί μέλη των ειδικών δυνάμεων μπήκαν μέσα στο κτίριο του πανεπιστημίου.

Συνελήφθησαν περίπου 300 διαδηλωτές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Έρικ Άνταμς.,ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν και εξωτερικοί δρώντες. «Εξωτερικοί παράγοντες», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι είχαν σκοπό να προκαλέσουν χάος και καταστροφή στο πανεπιστήμιο.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε χθες το «μικρό ποσοστό» φοιτητών που προκαλεί «ταραχές».
«Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν για μάθημα αισθανόμενοι ασφαλείς», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως θα «συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε πως πρέπει να καταγγέλλεται ο αντισημιτισμός».

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Ουισκόνσιν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες «όμορφο θέαμα» την επέμβαση στο Κολούμπια,καθώς κατ’ αυτόν «η Νέα Υόρκη βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας την περασμένη νύχτα» από «μαινόμενους παλαβούς και υποστηρικτές της Χαμάς» και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πρέπει να μιλήσει», όπως τόνισε σε αγανακτισμένο τόνο.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε Πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ:

Πανεπιστήμιο της Αριζόνα: Οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν μπάλες πιπεριού και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον διαδηλωτών την Τετάρτη, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Στη Νέα Υόρκη, μετά τη σύλληψη περίπου 300 διαδηλωτών αργά την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Columbia και το City College. Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πόσοι από αυτούς που κατέλαβαν το Hamilton Hall στην Κολούμπια ήταν φοιτητές και πόσοι όχι.

Πανεπιστήμιο Fordham: Τουλάχιστον 15 άτομα συνελήφθησαν όταν δεκάδες διαδηλωτές έστησαν καταυλισμό μέσα στο κτήριο του πανεπιστημίου Lowenstein, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σχολής, Το Πανεπιστήμιο ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης να βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαΐου.

Πανεπιστήμιο στο Μπάφαλο: Περίπου 16 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης μετά από μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Βόρεια πλευρά του πανεπιστημίου, ανέφερε η Σχολή σε ανακοίνωση.

Κολλέγιο Dartmouth: Ενενήντα άτομα συνελήφθησαν στη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση της Τετάρτης με την υποψία ότι διέπραξαν αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής παράβασης και αντίστασης στη σύλληψη, ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη Ανόβερο του Νιού Χάμσαϊρ.

Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας: Τουλάχιστον 17 συλλήψεις έγιναν στην πανεπιστημιούπολη από το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσαν αξιωματούχοι του σχολείου.

Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον: Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τετάρτη, είπε η κυβερνήτης Τζένιφερ Λ. Μνούκιν σε επιστολή της προς την κοινότητα της πανεπιστημιούπολης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook