Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, μετά την Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν ιατρικοί αξιωματούχοι στην πόλη. Καταδικάζει την επίθεση ο Ζοζεπ Μπορέλ.

Η Χαμάς την Τρίτη δήλωσε ότι η είσοδος του Ισραήλ στη Ράφα το βράδυ της Δευτέρας συνιστά «ανθρωπιστική καταστροφή», αποτελώντας «άμεση απειλή για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους».

Η στρατιωτική ομάδα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) «εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση» στη Ράφα, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο.

Ο απολογισμός της στρατιωτικής επιχείρησης των δυνάμεων του Ισραήλ σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς είναι είκοσι τρεις νεκροί , μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Υπουργείο Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της Γάζας προειδοποίησε ότι «το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα στο πλαίσιο των καταστροφικών συνθηκών στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση και απομονώνει πλήρως τη Λωρίδα από τον έξω κόσμο. Αντιπροσωπεύει μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας σε βάρος περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Το υπουργείο περιέγραψε το πέρασμα ως «κύριο σωσίβιο για τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας», το οποίο «δεν αποτελεί απειλή για την ισραηλινή κατοχή». Το IDF ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι τα χερσαία στρατεύματά του «ξεκίνησαν μια ακριβή αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εντός «συγκεκριμένων περιοχών της ανατολικής Ράφα», με βάση πληροφορίες και με στόχο την εξάρθρωση της υποδομής της Χαμάς. Το βασικό πέρασμα στη Ράφα είναι η μόνη συνοριακή εγκατάσταση της Γάζας που δεν ελεγχόταν προηγουμένως από το Ισραήλ, και επέτρεψε την είσοδο περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα τους τελευταίους μήνες.

Ζοζέπ Μπορέλ: «Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα – Σε κίνδυνο 600.000 παιδιά»

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ, τα συντάσσεται με τις αυξανόμενες επικρίσεις κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη ότι αγνιεί τις διεθνείς απαιτήσεις κατά της επίθεσης στη Ράφα, η οποία έχει γίνει νέο κομβικό σημείο στον επτάμηνο πόλεμο .

«Η χερσαία επίθεση εναντίον της Ράφα ξεκίνησε ξανά, παρά τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας – των ΗΠΑ, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όλοι ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», είπε σε ενημέρωση την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, σύμφωνα με το CNN.

“Παρά αυτές τις προειδοποιήσεις και αυτά τα αιτήματα, η επίθεση ξεκίνησε χθες το βράδυ. Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει ξανά πολλά θύματα, απώλειες αμάχων. Υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Θα ωθηθούν σε λεγόμενες «ζώνες ασφαλείας» — δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα»,πρόσθεσε .
Νωρίτερα την Τρίτη, η επικεφαλής των επιχειρήσεων του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) στη Γάζα, Σούζε βαν Μέγκεν, έκανε παρόμοια σχόλια, δηλώνοντας στο CNN: «Όχι μόνο δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε, για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει επίσης τρόπος να φτάσουν εκεί. ”
Ο Μπορέλ περιέγραψε επίσης την έλλειψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ως «θλιβερή είδηση», προσθέτοντας: «Η Χαμάς δέχτηκε, το Ισραήλ απέρριψε».

ΟΗΕ: «Πράξη θανατικής καταδίκης, έχουμε καύσιμα μόνο για ένα 24ωρο»
Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε σε ότι δεν διαθέτει περισσότερα αποθέματα καυσίμων παρά για μία μόνο ημέρα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του κλεισίματος του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφας.
«Διαθέτουμε ένα πολύ, πολύ μικρό απόθεμα καυσίμων, περίπου μιας ημέρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξηγώντας πως καθώς τα καύσιμα δεν φθάνουν στην περιοχή παρά μόνο από τη Ράφα, αυτό το απόθεμα «είναι για το σύνολο» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook