Πρόεδρος της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για πέμπτη φορά χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες

Για πέμπτη φορά Πρόεδρος ορκίστηκε σήμερα στη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία τελετή στην οποία δεν έδωσαν το παρών οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και αρκετές δυτικές χώρες στέλνοντας μήνυμα για τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρολόι στον πύργο Σπάσκαγια στο Κρεμλίνο σημαίνει δώδεκα και η τελετή ορκωμοσίας του Ρώσου Προέδρου ξεκινά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπαίνει για πέμπτη φορά στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου και στην κατάμεστη αίθουσα του Αγίου Ανδρέα για να ορκιστεί ξανά Πρόεδρος της Ρωσίας.


Ο Ρώσος Πρόεδρος που μονοπωλεί τα πολιτικά πράγματα της χώρας του είτε από τον προεδρικό θώκο είτε από τη θέση του Πρωθυπουργού από το 1999, θα βρίσκεται και για τα επόμενα έξι χρόνια στην κορυφαία θέση ευθύνης.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό που τον εμπιστεύθηκε και πάλι με ποσοστό 87% και υπογράμμισε πως θα εργαστεί για το καλό όλων αν και παραδέχθηκε πως σήμερα, δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Ρωσία περνά μία δύσκολη περίοδο. Υπογράμμισε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη Δύση.

“Είμαστε ένας ενωμένος και μεγάλος λαός και μαζί θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο (…). Μαζί θα νικήσουμε”, τόνισε ενώπιον 2.500 ανθρώπων.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι ανοικτή στο να αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες, τις οποίες περιέγραψε ως την “παγκόσμια πλειοψηφία”.

Το κρατικό σύστημα της Ρωσίας πρέπει να είναι ανθεκτικό σε οποιαδήποτε απειλή και πρόκληση, πρόσθεσε ο ίδιος.

To ρεπορτάζ του MEGA

Επιπλέον είπε ότι η Ρωσία δεν αποκλείει τον διάλογο με τη Δύση, όμως αυτός πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις.

Μετά την τελετή ο Πούτιν επόπτευσε τα αγήματα των ενόπλων δυνάμεων και πήρε την ευλογία του Πατριάρχη Κύριλου.

Στην τελετή ορκωμοσίας είχαν προσκληθεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου πρεσβευτή Πιέρ Λεβί, ο οποίος έδωσε το παρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει πως θα απέχουν από την τελετή.


“Όχι, δεν θα στείλουμε κάποιον εκπρόσωπο σε αυτήν την ορκωμοσία”, δήλωσε χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βρετανία, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επίσης να μποϊκοτάρουν την τελετή ορκωμοσίας, όμως η Γαλλία έκανε γνωστό ότι θα έστελνε τον πρέσβη της.

Το Κίεβο από την πλευρά του είχε προτρέψει τους δυτικούς συμμάχους του να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως νόμιμο πρόεδρο της Ρωσίας, δεδομένου ότι η συντριπτική νίκη του επικρίθηκε από τους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές και απορρίφθηκε ως αποτέλεσμα νοθείας από την ρωσική αντιπολίτευση.

Η Γιούλια Ναβάλναγια αποκάλεσε τον Πούτιν “ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο” λίγο πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας
Η αυτοεξόριστη επικρίτρια του Κρεμλίνου Γιούλια Ναβάλναγια αποκάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν “ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο”, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας του με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ξεκινά μια πέμπτη θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας του.

“Η χώρα μας κυβερνάται από έναν ψεύτη, έναν κλέφτη, έναν δολοφόνο, όμως σε αυτό θα μπει αναπόφευκτα τέλος”, δηλώνει η Ναβάλναγια σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Με εκείνον “στο τιμόνι”, η χώρα μας δεν θα έχει ούτε ειρήνη, ούτε ανάπτυξη, ούτε ελευθερία”, συμπλήρωσε η ίδια, αναφερόμενη στην ευρείας κλίμακας επίθεση που έχει εξαπολύσει ο ρωσικός στρατός εναντίον της Ουκρανίας.
“Αυτός ο πόλεμος είναι αιματηρός και παράλογος και κανείς δεν τον θέλει, πέραν του Πούτιν”, υποστήριξε η Γιούλια Ναβάλναγια.

“Οι υποσχέσεις του δεν είναι μόνο κενές, είναι επίσης παραπλανητικές. Αυτό διαρκεί 25 χρόνια. Θα είναι το ίδιο κι αυτήν τη φορά”, επισήμανε η ίδια σε αυτό το βίντεο διάρκειας περίπου έξι λεπτών.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2024, ο σύζυγός της Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, πέθανε στη φυλακή που κρατούταν, στην Αρκτική, σε συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook