Τώρα …θυμήθηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνάει στην Τουρκία από το 2002, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να ανακοινώσει το πλαίσιο «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δικαιοσύνης!
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να ενισχύσει το δικαίωμα δίκαιης δίκης, καθώς και την ελευθερία έκφρασης. Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν υπουργοί, πρεσβευτές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ηγέτες άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, μέλη ΜΚΟ κ.τ.λ.
«Κανένας δεν πρέπει να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του. Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Αυτές οι υποσχέσεις προκάλεσαν επικριτικά σχόλια των πολιτικών αντιπάλων του, καθώς υπενθυμίζουν πως η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και τρία χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση εναντίον του, όπως και του επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ιντερνετ και στο πλαίσιο του σχεδίου εννέα σημείων, παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση περιουσιών, τις δίκες ανηλίκων, μέχρι και μέτρα επιτάχυνσης της εκδίκασης των υποθέσεων. Παράλληλα, υποσχέθηκε δικαιώματα στις θρησκευτικές μειονότητες όπως οι εργαζόμενοι να έχουν αργία στις δικές τους θρησκευτικές γιορτές. Αναλυτές εκτιμούν πως το μεταρρυθμιστικό πακέτο είναι μια προσπάθεια της Αγκυρας να προσεγγίσει την Ε.Ε αλλά και τις ΗΠΑ. Πάντως, μία ώρα πριν από τις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου, ο κυβερνητικός του εταίρος, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομιλία του κόμματός του, ζήτησε την άμεση απαγόρευση του HDP και έδωσε οδηγίες στους δικαστές «να απαγορεύσουν, να κλείσουν το HDP καθώς έχει σχέσεις με την τρομοκρατία».
Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, επισήμανε ότι οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν «τεράστια δυναμική», επισημαίνοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στην σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη, σε Καύκασο, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι «Τουρκία και Γαλλία ως δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούν να κάνουν συλλογικά βήματα και να δράσουν με αλληλεγγύη», ενώ υπογράμμισε τη δυνατότητα διακρατικής συνεργασίας και σε θέματα πάταξης της τρομοκρατίας.
Μόλις τη Δευτέρα ο κ. Ερντογάν σε διάγγελμά του είχε κατηγορήσει πολλές χώρες της Ευρώπης και κυρίως τη Γαλλία για «πολιτιστικό ρατσισμό». Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «τα τελευταία χρόνια τα θέματα των εκλογών στην Ευρώπη αφορούν τις πολιτικές εχθρότητας εναντίον των ξένων, των προσφύγων, των μουσουλμάνων, της Τουρκίας. Οπως και της εχθρότητας εναντίον μου. Oι πολιτικοί της Δύσης για να κρύψουν την ανικανότητά τους προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στους πρόσφυγες και στους μουσουλμάνους».
Του Μανώλη Κωστίδη από την Καθημερινή
Ολες οι Ειδήσεις
- Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Οι 400 καλεσμένοι και οι 3 κορυφαίοι σεφ – Όλες οι λεπτομέρειες για το γαμήλιο πάρτι τους (βίντεο)
- Ο Μάκης που κέρδισε το Eurojackpot συνεχίζει να κυκλοφορεί και να κερνάει ακόμη κι όταν δεν είναι εκεί – Δείτε τι συνέβη στη διάρκεια live στο Πασαλιμάνι
- «Chef στην κουζίνα σας»: Λαχταριστή καλοκαιρινή γαριδομακαρονάδα, λεμονάτο μοσχαρίσιο νουά και δροσερό τσιζκέικ με μαρμελάδα φράουλας χωρίς ζάχαρη
- Βασίλης Μπισμπίκης: Ξεφτιλίζομαι και δεν θα αλλάξει μέχρι να πεθάνω, πολλές φορές νιώθω λίγος και πλέον έχω τη δύναμη να το λέω στη Δέσποινα Βανδή (βίντεο)
- Φαίη Σκορδά: Το συγκινητικό «αντίο» στους τηλεθεατές της – «Σας αγαπώ, γεια σας και χαρά σας (βίντεο)
- «Μου έλεγε ότι έκαιγε το παιδί για να βάλει μυαλό”- Σοκάρει η απολογία της μητέρας του Άγγελου για τον σύντροφο της που κακοποιούσε το 3χρονο αγοράκι
- Ο Νίκος Νταμπίζας στο Allwyn Game Time: «Τα δύο φαβορί και ο πιθανός πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου»
- Λιβάνιος: Αλλαγές στην πληρωμή των δημοτικών τελών – Αποσυνδέονται από τους λογαριασμούς ρεύματος – Θα εισπράττονται από τους δήμους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook