Ομόφωνη η εκτίμηση της επιτροπής των ειδικών του διεθνούς δικαίου ότι πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου τόσο ο Ισραηλινός πρόεδρος όσο και ο ηγέτης της Χαμάς, ο καθένας για διαφορετικά αδικήματα, δηλώνει η Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ

Η Αμάλ Αλαμουντίν δικηγόρος με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συμμετείχε ως ειδική σύμβουλος στην έρευνα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο οποίος ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς για τη φερόμενη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ευχαρίστησε την Κλούνεϊ στην ανακοίνωσή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, περιγράφοντάς την ως μέλος «μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στο διεθνές δίκαιο» στην οποία είχε απευθυνθεί για συμβουλές και βοήθεια στην εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης. Πολλοί από τους κατονομαζόμενους εμπειρογνώμονες είναι Βρετανοί. «Η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες με τεράστιο κύρος στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαν.

Σε μια δήλωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, η δικηγόρος, που είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, εξηγεί το ιστορικό της συμμετοχής της στην έρευνα του ΔΠΔ, η οποία κατέληξε στο αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τους Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιοάβ Γκαλάντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς.

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μου ζήτησε να τον βοηθήσω να αξιολογήσει στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων που θα αναλάμβανε αυτό το έργο. Μαζί ξεκινήσαμε μια εκτενή διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, στο πλαίσιο και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης… Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας [στην ομάδα], τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Χαμάς Γιάχια Σίνγουαρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής, της δολοφονίας και εγκλημάτων σεξουαλικής βίας. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης λιμού ως μεθόδο πολέμου, της δολοφονίας, των διώξεων και της εξόντωσης».

Η Κλούνεϊ, η οποία είχε δεχθεί επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν έχει μιλήσει δημόσια για τον πόλεμο στη Γάζα, ανέλυσε επίσης τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόσκληση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Συμμετείχα σε αυτήν την επιτροπή επειδή πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών. Η νομοθεσία που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τα αίτια της εκάστοτε σύγκρουσης… Ως δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να είναι εκτός της δικαιοδοσίας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Έτσι, υποστηρίζω το ιστορικό βήμα που έκανε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των θηριωδιών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook