Φρένο στην εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca προς την Αυστραλία βάζει η Ιταλία με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι έχει εμποδίσει την αποστολή στην Αυστραλία του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, την πρώτη τέτοια κίνηση απαγόρευσης εξαγωγών στο πλαίσιο ενός συστήματος παρακολούθησης εμβολίων από την ΕΕ.

Η εντολή για βέτο στην αποστολή περισσότερων από 250.000 δόσεων έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επέκρινε έντονα την αγγλο-σουηδική εταιρεία φέτος για την παροχή μόνο ενός μέρους των δόσεων εμβολίου που είχε υποσχεθεί να παραδώσει.

Η αποστολή σταμάτησε λόγω της «συνεχιζόμενης έλλειψης εμβολίων στην ΕΕ και στην Ιταλία και καθυστερήσεις στην προμήθεια από την AstraZeneca προς την ΕΕ και την Ιταλία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αποκλείστηκε επίσης επειδή η Αυστραλία δεν θεωρείται «ευάλωτη» χώρα στο πλαίσιο της πανδημίας και λόγω του «υψηλού αριθμού δόσεων» που ζητήθηκαν.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η AstraZeneca ζήτησε άδεια εξαγωγής στις 24 Φεβρουαρίου και η Ρώμη διαβίβασε το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο ημέρες αργότερα, προτείνοντας την απόρριψή της.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ συμφώνησε και η ιταλική κυβέρνηση ενημέρωσε την AstraZeneca για την απόφασή της στις 2 Μαρτίου.

Οι δόσεις προήλθαν από ένα εργοστάσιο στην Ιταλία που εκμεταλλεύτηκε η AstraZeneca για να παράγει μέρος του εμβολίου του, ένα από τα τρία εγκεκριμένα για χρήση στην ΕΕ παράλληλα με τις εκδόσεις BioNTech / Pfizer και Moderna.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook