Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Aνατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν ακόμη περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ερντογάν «συμφώνησαν ότι ο εν εξελίξει σχηματισμός κυβέρνησης στην Λιβύη υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά χρειάζεται την πλήρη στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί εποικοδομητική στάση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε εκ νέου την επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού, λέγοντας πως η χώρα του ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία, ενώ ζήτησε περαιτέρω τεχνική και οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, με σκοπό την εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά την Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είπε στην κυρία Μέρκελ ότι αναμένει την άμεση ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Επικοινωνία και με Αναστασιάδη

Την Πέμπτη, η κ. Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία εξέφρασε επίσης την «πλήρη στήριξή» της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, στις συνομιλίες στο τέλος Απριλίου. «Εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος», υπογράμμισε η Καγκελάριος.

Από το Mega

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook