Ένας μετεωρίτης εξερράγη στον ουρανό πάνω από την πολιτεία του Βερμόντ, στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, την Κυριακή 7 Μαρτίου, απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 200 κιλά TNT.

Οι επιστήμονες της υπηρεσίας της NASA, Meteor Watch, εκτιμούν ότι ο μετεωρίτης πιθανώς ζύγιζε 4,5 κιλά ενώ η διάμετρος του ήταν περίπου 15 εκατοστά.

Ο μετεωρίτης εμφανίστηκε πάνω από το βόρειο τμήμα της πολιτείας του Βερμόντ τη Δευτέρα στις 12:38 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 68.000 χλμ. / ώρα σύμφωνα με τη NASA.

Πολίτες που επικοινώνησαν με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων WCAX3, μίλησαν για «δυνατή έκρηξη και κραδασμούς» που ένιωσαν κατά τη διάρκεια του περάσματος του μετεωρίτη.

«Ήμουν τυχερός γιατί άκουσα και είδα το φαινόμενο από τον ποταμό Missisquoi στο καταφύγιο άγριας ζωής Missisquoi στο Swanton, λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα», σχολίασε ο Chris Hrotic, στην ανάρτηση της NASA. «Δεν άκουσα μια μεγάλη έκρηξη όπως ανέφεραν άλλοι, αλλά έναν ορμητικό ήχο που με έκανε να γυρίσω και να κοιτάξω τη σωστή στιγμή. Ήταν εξαιρετικά φωτεινό και απόλυτα εντυπωσιακό!»

Με βάση τις μαρτυρίες, η NASA εκτιμά ότι ο μετεωρίτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 84 χλμ. πάνω από το δάσος Mount Mansfield State, ανατολικά του Μπέρλινγκτον, της μεγαλύτερης πόλης του Βερμόντ. Στη συνέχεια, προχώρησε 53 χλμ. βορειοανατολικά προς τα καναδικά σύνορα κι εξαφανίστηκε στα 53 χλμ. πάνω από την πόλη του Νιούπορτ. Σύμφωνα με τη NASA, το κρουστικό κύμα ήταν αποτέλεσμα της θραύσης του μετεωρίτη λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης. Ο μετεωρίτης έγινε ορατός στη Νέα Υόρκη, το Κεμπέκ και τη Μασαχουσέτη.

Από ΕΡΤ/Livescience

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook