Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από μεγάλη έκθεση του ΠΟΥ.

Περίπου μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, μία εγκληματική συμπεριφορά που αυξήθηκε κατά την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, δηλαδή 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.

Συνήθως ο δράστης είναι ένας σύζυγος ή σύντροφος. Την ίδια ώρα, στις φτωχότερες χώρες καταγράφεται ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή είναι η «μεγαλύτερη τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008».

«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ σοκαριστικοί και πραγματικά αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν πολλά περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή τη βία», υπογραμμίζει η συντάκτρια της έκθεσης Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο.
Σε κάποιες περιοχές, όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, το 50% και πάνω των γυναικών είναι αντιμέτωπο με κάποιας μορφής βία, όπως η Ωκεανία, η Αφρική και η νότια Ασία.

Μερικές από τις χώρες όπου συμβαίνουν συχνότερα τέτοια εγκλήματα είναι το Κιριμπάτι, τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Αφγανιστάν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στην Ευρώπη, που αγγίζουν το 23% σε διάστημα μιας ζωής.

Η βία ξεκινά σε «ανησυχητικά μικρή ηλικία», τονίζει ο Οργανισμός.

Ένα στα τέσσερα ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών, που είχαν σχέση, έπεσε θύμα είτε σωματικής είτε σεξουαλικής βίας, όπως ανέφερε η Γκαρσία-Μορένο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook