Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από μεγάλη έκθεση του ΠΟΥ.

Περίπου μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, μία εγκληματική συμπεριφορά που αυξήθηκε κατά την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, δηλαδή 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.

Συνήθως ο δράστης είναι ένας σύζυγος ή σύντροφος. Την ίδια ώρα, στις φτωχότερες χώρες καταγράφεται ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή είναι η «μεγαλύτερη τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008».

«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ σοκαριστικοί και πραγματικά αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν πολλά περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή τη βία», υπογραμμίζει η συντάκτρια της έκθεσης Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο.
Σε κάποιες περιοχές, όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, το 50% και πάνω των γυναικών είναι αντιμέτωπο με κάποιας μορφής βία, όπως η Ωκεανία, η Αφρική και η νότια Ασία.

Μερικές από τις χώρες όπου συμβαίνουν συχνότερα τέτοια εγκλήματα είναι το Κιριμπάτι, τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Αφγανιστάν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στην Ευρώπη, που αγγίζουν το 23% σε διάστημα μιας ζωής.

Η βία ξεκινά σε «ανησυχητικά μικρή ηλικία», τονίζει ο Οργανισμός.

Ένα στα τέσσερα ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών, που είχαν σχέση, έπεσε θύμα είτε σωματικής είτε σεξουαλικής βίας, όπως ανέφερε η Γκαρσία-Μορένο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις