Γαλλία: Ένοχη η Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος – Της επιβλήθηκε και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι
Κρίθηκε ένοχη με το ποσόν της υπεξαίρεσης να είναι στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ και τη συνολική ζημιά στα 4,6 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί της καταδικάστηκαν 8 ευρωβουλευτές και 12 βοηθοί τους.
Ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος κρίθηκε από δικαστήριο στη Γαλλία η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για πόσο καιρό.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα η Μαρί Λεπέν αν και παρίστατο από το πρωί στο δικαστήριο, αποχώρησε λίγο πριν την ανακοίνωση της ποινής της.
Arrivée de Marine Le Pen sans commentaire, accompagnée de son avocat pic.twitter.com/W5K7ibgs0P
— Alex Sulzer (@Alexsulzer) March 31, 2025
Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχη την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μαζί με τη Λεπέν κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση 8 ευρωβουλευτές καθώς και 12 βοηθοί τους για «αποδοχή κλοπιμαίων», σύμφωνα με το BFMTV.
Η υπόθεση αφορά στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και ειδικότερα ότι επί πολλά χρόνια, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώνει τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι, ως όφειλε, τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του.
Σύμφωνα με την Libération, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι βρήκε αποδείξεις για 40 εικονικά συμβόλαια σε μια περίοδο σχεδόν 12 ετών που αθροίζονται σε συνολική αξία 4,6 εκατ. ευρώ.
«Η έρευνα έδειξε ότι δεν επρόκειτο για διοικητικά λάθη… αλλά για υπεξαίρεση μέσα στο πλαίσιο ενός συστήματος προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του κόμματος» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Η πρόταση του εισαγγελέα της 13ης Νοεμβρίου του 2024 προβλέπει για την Μαρίν Λεπέν όχι μόνο στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, αλλά και ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καθώς και την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 300.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η Μαρίν Λεπέν δήλωσε αθώα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Λεπέν είναι ότι το δικαστήριο μπορεί να την κηρύξει ακατάλληλη να θέσει υποψηφιότητα «με άμεση ισχύ» – ακόμη και αν ασκήσει έφεση. Αυτό θα μπορούσε να την εμποδίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2027. Η ίδια έχει περιγράψει ένα τέτοιο σενάριο ως «πολιτικό θάνατο».
«Υπάρχουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι που ψήφισαν το κίνημα που εκπροσωπώ. Έτσι, αύριο, ενδεχομένως, εκατομμύρια Γάλλοι θα δουν να στερούνται τον υποψήφιό τους στις εκλογές», ανέφερε στην τριμελή επιτροπή δικαστών.
Η Λεπέν, 56 ετών, ήταν η κύρια αντίπαλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2022 και η εκλογική υποστήριξη του κόμματός της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Κατά την κατάθεσή της, η Λεπέν είπε στο δικαστήριο: «Δεν αισθάνομαι ότι διέπραξα την παραμικρή παρατυπία, την παραμικρή παράνομη κίνηση».
Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να κηρύξει τη Λεπέν ένοχη, ζητώντας ποινή φυλάκισης δύο ετών και πενταετή περίοδο αποκλεισμού.
Η Λεπέν δήλωσε ότι αισθάνεται ότι «ενδιαφέρονται» μόνο να την εμποδίσουν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.
Ολες οι Ειδήσεις
- «AfterDark»: Καλεσμένοι οι Παναγιώτα Βλαντή – Λένα Ουζουνίδου και Δήμος Αναστασιάδης, στις 23&24 Ιανουαρίου στις 00:45 στο OPEN
- Ο Τραμπ αποσύρει την απειλή δασμών σε 8 ευρωπαϊκές χώρες για τη Γροιλανδία και λέει ότι έχει «πλαίσιο μελλοντικής συμφωνίας»
- Νεκρή γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα – Χτυπήθηκε στο δρόμο από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε τα ορμητικά νερά λόγω κακοκαιρίας (βίντεο)
- Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 16,5 μονάδων της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ – Μπροστά με διαφορά η Καρυστιανού από τον Τσίπρα
- Αμάρυνθος: Η άσφαλτος «κατάπιε» δύο αυτοκίνητα – Εικόνες χάους από την κακοκαιρία στην Εύβοια (βίντεο)
- Κακοκαιρία – Συναγερμός στην Αττική: 112 για εκκένωση στον Ασπρόπυργο, δρόμοι-ποτάμια και φουσκωμένα ρέματα – Πού υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)
- Κακοκαιρία: Βίντεο σοκ από το γιγάντιο κύμα που έριξε τον λιμενικό στην θάλασσα στο Παράλιο Άστρος και τον ανέσυραν νεκρό
- Tραμπ από Νταβός: Θέλω τη Γροιλανδία για βάση του Golden Dome, δεν θα χρησιμοποιήσω βία, αλλά αν πείτε «όχι» θα το θυμόμαστε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook