Βικτόρια Ρόσκινα: O φριχτός θάνατος από βασανιστήρια της Ουκρανής δημοσιογράφου σε ρωσική φυλακή – Της έβγαλαν τα μάτια, τον εγκέφαλο και τον λάρυγγα

Η Ουκρανή δημοσιογράφος πέθανε μετά από ένα χρόνο κράτησης, σε ηλικία 27 ετών. Έρευνα του Guardian αποκαλύπτει τα βασανιστήρια που υπέστη και καταγράφει μαρτυρίες για τους τελευταίους μήνες της ζωής της.
Η Βικτόρια Ρόσκινα από την Ουκρανία συνελήφθη στη Ζαπορίζια το καλοκαίρι του 2023 και κρατήθηκε στη Ρωσία, όπως προκύπτει από την έρευνα του Guardian για τις συνθήκες θανάτου και την κατάσταση της σορού της όταν αυτή παραδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα, οι αρχικές ιατροδικαστικές εξετάσεις δείχνουν «πολλά σημάδια βασανιστηρίων» με τη σορό της δημοσιογράφου να έχει εγκαύματα στα πόδια από ηλεκτροσόκ, εκδορές στους γοφούς και το κεφάλι, καθώς και σπασμένο πλευρό. Τα μαλλιά της, που της άρεσε να ήταν μακριά και βαμμένα ξανθά στις άκρες, είχαν ξυριστεί.
Πηγές με γνώση της έρευνας για τον θάνατο της 27χρονης, αποκάλυψαν επίσης ότι το υοειδές οστό στο λαιμό της ήταν σπασμένο – ένας τραυματισμός που μπορεί να προκληθεί από στραγγαλισμό.
Η σορός της επέστρεψε σε τραγική κατάσταση
Το πιο απεχθές, όμως, είναι ότι όταν η σορός της επιστράφηκε κατά την ανταλλαγή στις 14 Φεβρουαρίου, από αυτή έλειπαν ο εγκέφαλος, τα μάτια και ο λάρυγγας, γεγονός που σημαίνει ότι η ακριβής αιτία θανάτου ενδέχεται να μην γίνει ποτέ γνωστή.
Ενδεικτικό της κατάστασης της σορού ήταν το γεγονός ότι δεν είχε καμία ένδειξη αν ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα καθώς το μόνο που έφερε – σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 757 σορούς και λείψανα που παραδόθηκαν εκείνη την ημέρα – ήταν η επιγραφή «NM SPAS 757» που στα ρωσικά σήμαινε «άγνωστος άνδρας» και «εκτεταμένη βλάβη στις στεφανιαίες αρτηρίες».
Η δημοσιογράφος Βικτόρια Ροστσίνα συνελήφθη το καλοκαίρι του 2023 κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια. Ήταν τουλάχιστον το τέταρτο ταξίδι της για ρεπορτάζ στα κατεχόμενα εδάφη. Σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ήταν η μόνη Ουκρανή δημοσιογράφος που ήταν έτοιμη να διακινδυνεύσει να διασχίσει την πρώτη γραμμή για να διαπεράσει το μπλοκάρισμα πληροφοριών που επέβαλε η Ρωσία σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian,
Οι πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου της είναι περιορισμένες. Η Ροστσίνα κρατήθηκε χωρίς κατηγορία και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο. Κατά τη διάρκεια της κράτησής της, η μόνη γνωστή επαφή της με τον έξω κόσμο ήταν ένα τετράλεπτο τηλεφώνημα στους γονείς της, ένα ολόκληρο χρόνο μετά την απαγωγή της.
Όπως αναφέρεται έχει ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου με σκοπό τη δίωξη των υπευθύνων για τον θάνατο της δημοσιογράφου.
Αυτή η αφήγηση, μέρος του έργου της Βικτόρια αποτελεί μέρος μιας γενιότερης έρευνας για την απαγωγή και τα συστηματικά βασανιστήρια αυτού που η Ουκρανία πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι έως και 16.000 πολίτες της, το δεύτερο μέρος του οποίου θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την Ουκρανική πλευρά 16.000 πολίτες της έχουν απαχθεί από τους Ρώσους και αυτό αποτελούσε και μέρος της έρευνας της Βικτόριας Ροστίνα.
Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους κρατούνται χωρίς κατηγορία. Οι συνθήκες κράτησής τους συνιστούν ύποπτο έγκλημα πολέμου και συλλέγονται στοιχεία για ενδεχόμενες διώξεις. Οι κρατούμενοι είναι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, τοπικοί πολιτικοί, ηγέτες της εκκλησίας και όποιος είναι ύποπτος για αντίσταση στην εισβολή. Κρατούνται σε περισσότερες από 180 εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα εδάφη και εντός της ίδιας της Ρωσίας. Κι όμως, μέσα σε όλο τον θόρυβο γύρω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, σπάνια αναφέρονται. Είναι ένα θέμα που η Ροστσίνα ένιωθε ότι δεν είχε αναφερθεί επαρκώς και ήταν το επίκεντρο της τελευταίας της αποστολής.
Ενώ παραμένουν ερωτήματα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η Ρόσκινα έπεσε θύμα των ίδιων των εγκλημάτων που είχε βάλει στόχο να αποκαλύψει.
«Της έκαναν ηλεκτροσόκ, είχε μαχαιριές»
Οι πληροφορίες για τους τελευταίους μήνες της ζωής της συγκεντρώθηκαν χάρη σε περισσότερες από 50 συνεντεύξεις με επιζώντες από κράτηση σε ρωσικές φυλακές καθώς και με τις οικογένειες ορισμένων από τους κρατούμενους. Πληροφορίες έδωσαν επίσης νομικοί στη Ρωσία και την κατεχόμενη Ουκρανία καθώς και σωφρονιστικοί υπάλληλοι που παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους, συγκλονισμένοι από όσα είχαν δει.
Μία από τις μάρτυρες ήταν η συγκρατούμενή της, η οποία αφέθηκε ελεύθερη τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέγραψε την κατάθεσή της σε βίντεο για τον εισαγγελέα.
Όπως κατέθεσε η γυναίκα, το σώμα της δημοσιογράφου από την Ουκρανία ήταν γεμάτο μώλωπες. «Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, της έκαναν ηλεκτροσόκ… Της έκαναν μαχαιριές – τις είδα: σίγουρα στο χέρι, στο πόδι… Φρέσκο σημάδι από μαχαίρι – στον πήχη, στον μαλακό ιστό μεταξύ του καρπού και του αγκώνα. Ένα σημάδι περίπου 3 εκατοστών. Είπε ότι ένας τύπος, τον αποκάλεσε “μαλ@”, ήταν βίαιος, τρελός. Στο πόδι της, πάνω από τη φτέρνα – το είδα κι αυτό, ένα τραύμα 5 εκατοστών. Μου είπε “τους ικέτευσα να μην αγγίξουν το τραύμα”».
Προς το τέλος του 2023, η Ρόσκινα ενημερώθηκε από έναν αξιωματικό της FSB, τον οποίο ονόμασε ως Μαξίμ Μορόζ, ότι θα μεταφερόταν σε άλλη φυλακή και της υποσχέθηκε καλύτερη μεταχείριση εκεί.
Σύμφωνα με μάρτυρες, μεταφέρθηκε μόνη της, με τζιπ και κρατήθηκε σε ένα κέντρο προφυλάκισης.
«Έφτασε ήδη γεμάτη άγνωστα φάρμακα», είπε ένας δεύτερος κρατούμενος που τη συνάντησε εκεί.
«Έφτασε και ουσιαστικά άρχισε να τρελαίνεται. Της μιλούσαμε, αλλά ήταν χαμένη μέσα στο μυαλό της, με τα μάτια τρομοκρατημένα», είπε η συγκρατούμενή της η οποία περιέγραψε ότι η Ρόσκινα ξάπλωνε «κουλουριασμένη σε εμβρυακή στάση στο πάτωμα» πίσω από μια κουρτίνα που έκρυβε την τουαλέτα, μακριά από τα βλέμματα των φρουρών.
Κατά τις μαρτυρίες είχε φτάσει τα 30 κιλά.
Μπορούσε να σταθεί όρθια, αλλά μόνο με τη βοήθειά μου, καθώς ήταν σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούσε καν να σηκώσει το κεφάλι της από το μαξιλάρι. Την στηρίζα και εκείνη έπιανε την πάνω κουκέτα για να σηκωθεί», είπε η συγκρατούμενή της.
Ο Γεβγκένι Μάρκεβιτς, στρατιώτης που βρίσκεται τώρα σε αποκατάσταση στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή κρατουμένων, είπε: «Δεν κήρυξε επίσημα απεργία πείνας, απλώς άρχισε να αρνείται».
Τα πόδια και οι γάμπες της Ρόσκινα πρήστηκαν, σύμφωνα με την κατάθεση της συγκρατούμενής της. Της προσφέρθηκαν χάπια για την καρδιά, αλλά φαίνεται ότι τα αρνήθηκε. Τα καρδιακά προβλήματα και η κατακράτηση υγρών στους ιστούς των ποδιών είναι και τα δύο σημάδια λιμοκτονίας. Τον Ιούνιο, μεταφέρθηκε σε φορείο. Πέρασε αρκετές εβδομάδες σε νοσοκομείο στο Ταγκανρόγκ, όπου, σύμφωνα με μάρτυρες, την παρακολουθούσαν έξι μασκοφόροι φρουροί οπλισμένοι με πολυβόλα. Το επίπεδο ασφάλειας και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να κρατηθεί ζωντανή, υποδηλώνουν ότι η Μόσχα την έβλεπε ως πολύτιμο διαπραγματευτικό πιόνι. Τον Ιούλιο, φέρεται να στάλθηκε πίσω στο Ταγκανρόγκ με ενδοφλέβια έγχυση στο χέρι της. Φαίνεται ότι συνέχισε να αρνείται το φαγητό. Ο επικεφαλής της φυλακής ρώτησε τους συγκρατούμενούς της τι της άρεσε να τρώει και της μαγείρεψαν ξεχωριστά γεύματα. Μάρτυρες λένε ότι της προσφέρθηκαν μπανάνες και γλυκά.
Τον Απρίλιο του 2024, η οικογένειά της έλαβε την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι η Ρόσκινα ήταν ζωντανή, σε επιστολή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ανέφερε μόνο ότι «έχει κρατηθεί και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Οι συνάδελφοί της άρχισαν να κινούν τα νήματα. Στάλθηκε μήνυμα στο Βατικανό, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μέσω παρασκηνίων, συμφώνησε να ζητήσει να προστεθεί το όνομά της στη λίστα ανταλλαγής κρατουμένων.
Στα τέλη Αυγούστου, η Ρόσκινα έλαβε άδεια να τηλεφωνήσει στο σπίτι της. Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές ενημέρωσαν τους γονείς της ότι είχε ξεκινήσει απεργία πείνας. Στο τηλεφώνημα που έγινε η 27χρονη μιλούσε στα ρωσικά. «Μου υποσχέθηκαν ότι θα γυρίσω σπίτι τον Σεπτέμβριο» είπε στους γονείς της και όταν ο πατέρας της την παρότρυνε να φάει εκείνη τους αποχαιρέτησε λέγοντας «λοιπόν, αυτό ήταν. Αντίο, αντίο. Μαμά, μπαμπά, σας αγαπώ»
Στις 13 Σεπτεμβρίου, 49 αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν σε ουκρανικό έδαφος . Ο συγκρατούμενός της Ρόσκινα ήταν εκεί, μαζί με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες που κρατούνταν στο Ταγκανρόγκ. Αλλά η δημοσιογράφος αγνοούνταν.
Το γιατί ακριβώς δεν έχει διευκρινιστεί ποτέ. Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ροστσίνα μεταφέρθηκε από το κελί της, έτοιμη για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στην Ουκρανία.
Ο ανώνυμος κρατούμενος του Ταγκανρόγκ ήταν ένας από τους τελευταίους που την είδαν ζωντανή. «Ζητήσαμε από ένα κορίτσι από το κελί να τη βοηθήσει να κατέβει.Με τη βοήθειά της, κατέβηκε όταν έπρεπε να την ανταλλάξουν.
Μετά από αυτό, ήρθε ένας αξιωματικός ασφαλείας και είπε ότι η δημοσιογράφος δεν έφτασε ποτέ στην ανταλλαγή. Ο αξιωματικός πρόσθεσε: «Είναι δικό της λάθος»».
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της Ρωσίας έγραψε στον πατέρα της Ρόσκινα λέγοντας ότι είχε πεθάνει στις 19 Σεπτεμβρίου.
Όταν η σορός της Ρόσκινα τελικά επιστράφηκε, ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που η οπτική αναγνώριση ήταν δύσκολη. Ωστόσο, στο πόδι της, οι εξεταστές βρήκαν μια ετικέτα με την χειρόγραφη επιγραφή «V.V. Roshchyna» και το τεστ DNA ταίριαζε με αυτό των γονιών της. Ο πατέρας της, μέσα στη θλίψη του, αρνείται να αποδεχτεί ότι έχει φύγει. Έχει ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις. Και συνέχισε να γράφει επιστολές, συμπεριλαμβανομένων και επιστολών προς το Ταγκανρόγκ, απαιτώντας πληροφορίες. Ο διευθυντής του Sizo, Aleksandr Shtoda, απάντησε δύο φορές ισχυριζόμενος ότι η Ροστίνα δεν ήταν ποτέ εκεί. Η πιο πρόσφατη απάντησή του, τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι «δεν είναι και δεν είχε καταχωρηθεί στις βάσεις δεδομένων».
Ολες οι Ειδήσεις
- Φίλιππος Μπεκιάρης: Ο 26χρονος που κέρδισε τα 100.000 ευρώ αποκαλύπτει – “Μέχρι να φτάσω τις 30 χιλιάδες δεν σκεφτόμουν τα χρήματα (βίντεο)
- Αθηνά Οικονομάκου: «Αν η χαρά είχε ήχο, θα ήταν οι φωνές τους», παιχνίδια με τα παιδιά της (βίντεο)
- Porto Leone: Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια – Το υποβλητικό teaser της νέας δραματικής σειράς του Alpha
- Eurovision 2025: «Αποκαλυπτήρια» για την εμφάνιση της Κλαυδίας – Το φόρεμα, τα σκουλαρίκια της γιαγιάς και το γούρι της
- Ο 69ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην ΕΡΤ
- Γιώργος Λιάγκας: Απαντά πρώτη φορά για την αποχώρησή του από την ΕΣΗΕΑ – “Είχα προσωπικούς λόγους και δεν με συνδέουν πολλά πράγματα” (βίντεο)
- Aνδρέας Γεωργίου: «Δεν ξέρουμε το φύλο του μωρού ακόμα» – Αποκαλύψεις για τη «Γή της Ελιάς» (βίντεο)
- Πρώτος ο Αντώνης Σρόϊτερ και το δελτίο του ALPHA – Η τηλεθέαση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook