Η τελετή ενθρόνησης σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της θητείας του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄. Η τελετή υπογραμμίζει τον δεσμό με τον Απόστολο Πέτρο και το μαρτύριό του, που έθρεψε την νεοσύστατη Εκκλησία της Ρώμης, και τη σημασία των αφιερωμένων στον Άγιο Πέτρο επισκοπικών διακριτικών που απονεμήθηκαν στον Πάπα: το Πάλλιο και το Δαχτυλίδι του Ψαρά.

Ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισης του πάπα Λέοντα του ΙΔ‘, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Όλη η περιοχή γύρω από το Βατικανό ήταν κατάμεστη από πιστούς, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 250.000.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο πάπας Λέων αναφέρθηκε στον πρόσφατο χαμό του πάπα Φραγκίσκου και στη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, κατά τη διαδικασία του κονκλαβίου.

Στην ομιλία του, ο Πάπας δεν ξέχασε τον Φραγκίσκο («ο θάνατός του μας γέμισε με θλίψη») επισήμανε την ανάγκη να παραμείνουμε «ενωμένοι» και καταδίκασε τη «θρησκευτική προπαγάνδα».

«Αδελφοί και αδελφές, θα ήθελα η πρώτη μας μεγάλη επιθυμία να είναι μια ενωμένη εκκλησία, ένα σύμβολο ενότητας και κοινωνίας, που θα γίνει ο καταλύτης για έναν συμφιλιωμένο κόσμο», είπε στα ιταλικά.

«Επιλέχθηκα χωρίς κανένα αξίωμα και, με φόβο και τρόμο, έρχομαι σε σας ως αδελφός που θέλει να γίνει υπηρέτης της πίστης και της χαράς σας, περπατώντας μαζί σας στον δρόμο της αγάπης του Θεού, που μας θέλει όλους ενωμένους σε μια οικογένεια» συνέχισε.

Είπε ακόμα ότι το «αποστολικό έργο του Πέτρου» – του μαθητή του Ιησού, πάνω στον τάφο του οποίου λέγεται ότι χτίστηκε το Βατικανό – «διακρίνεται» από «αυτοθυσιακή αγάπη». «Επειδή η Εκκλησία της Ρώμης προΐσταται στην αγάπη και η αληθινή εξουσία της είναι η αγάπη του Χριστού, δεν είναι ποτέ θέμα να κατακτά τους άλλους με τη βία, με τη θρησκευτική προπαγάνδα ή με τα μέσα της εξουσίας», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο Λέων επέκρινε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που, όπως είπε, «εκμεταλλεύεται τους πόρους της Γης και περιθωριοποιεί τους φτωχότερους». Προειδοποίησε επίσης για τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας στο παπισμό, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει να κυβερνήσει «χωρίς ποτέ να υποκύψει στον πειρασμό να γίνει αυταρχικός».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του προτρέποντας τους πιστούς να παραμείνουν «ενωμένοι ως ένας λαός» και να «περπατήσουν προς τον Θεό και να αγαπούν ο ένας τον άλλον».

Ο Πάπας έλαβε το πάλλιον και το Δαχτυλίδι του Ψαρά

Ο Πάπας έλαβε το πάλλιον (pallium), ένα λουρί από μαλλί προβάτου που συμβολίζει το ρόλο του ως ποιμένα.

Το πάλλιον τοποθετήθηκε στους ώμους του με τρεις καρφίτσες, που συμβολίζουν τα καρφιά της σταύρωσης του Χριστού.

Το δαχτυλίδι του Ψαρά

Το Δαχτυλίδι του Ψαρά έχει την ιδιαίτερη σημασία ενός σφραγιδόλιθου, που αντιπροσωπεύει τη σφραγίδα πίστης που εμπιστεύτηκε στον Πέτρο για να ενδυναμώσει τους αδελφούς του. Ονομάζεται «Δαχτυλίδι του Ψαρά» επειδή ο Πέτρος ήταν ψαράς.

Σε ότι αφορά στην παρουσία των πολιτικών έχουν φτάσει στην Ρώμη, μεταξύ των άλλων, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζει Ντι Βανς, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας μας ήταν η υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη. Στην ελληνική αποστολή μετείχε και ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος.

Όπως και στην κηδεία του μακαριστού πάπα Φραγκίσκου, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με χρήση ντρόουν, επίλεκτους σκοπευτές, δύτες που ελέγχουν τον Τίβερη και τις όχθες του και ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων στις οδούς που φτάνουν στον ‘Αγιο Πέτρο. Πολλοί πιστοί και μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, μετά την λήξη της τελετής ενθρόνισης θα μεταβούν στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, για να προσκυνήσουν τον τάφο του πάπα Φραγκίσκου.

Δείτε στιγμιότυπα από την τελετή ενθρόνισης

Πάπας ΙΔ’: «Ας βαδίσουμε προς τον Θεό και ας αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον»
Αναλυτικά η ομιλία του
Χαιρετώντας πάνω από 200.000 προσκυνητές, ηγέτες από όλο τον κόσμο και εκπροσώπους χριστιανικών δογμάτων, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ σηματοδότησε την χαρούμενη έναρξη της Διακονίας του, εγκαινιάζοντάς την επίσημα με Λειτουργία στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή 18 Μαΐου.

Οι θρησκευτικές αντιπροσωπείες περιλάμβαναν Εβραίους, Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Βουδιστές, Σιχ, Ζωροαστριστές και Τζαϊνιστές, μεταξύ των πολλών παρευρισκομένων στον εορτασμό.

Καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη

Εκφράζοντας την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την προσευχητική και χαρούμενη υποστήριξη που του προσφέρθηκε καθώς ξεκινά την ποιμαντική του διακονία ως Πάπας, ο Λέων ΙΔ΄ θυμήθηκε τα έντονα συναισθήματα που βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες. «Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, νιώθαμε σαν πρόβατα χωρίς ποιμένα», θυμήθηκε, «αλλά έχοντας λάβει την τελευταία του ευλογία την Κυριακή του Πάσχα, και με μάτια πίστης, ελπίδας και χαράς, θυμηθήκαμε πώς ο Κύριος δεν εγκαταλείπει ποτέ τον λαό Του».

Ο Πάπας ευχαρίστησε επίσης όλους που συνόδευσαν στην προσευχή το Κολλέγιο των Καρδιναλίων που συναντήθηκε στο κονκλάβιο για να εκλέξει τον Διάδοχο του Πέτρου, καθώς εξέταζαν πώς να συνεχίσουν την αποστολή του κηρύγματος του Ευαγγελίου με έναν ποιμένα ικανό να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις.
Είπε ότι ένιωσαν «την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, που μπόρεσε να μας φέρει σε αρμονία, σαν μουσικά όργανα, έτσι ώστε οι καρδιές μας να μπορούν να δονούνται σε μια ενιαία μελωδία».

Ενωμένοι στην αγάπη και την ενότητα

«Εκλέχθηκα, χωρίς καμία δική μου αξία, και τώρα, με φόβο και τρόμο», είπε ο Πάπας Λέων, «έρχομαι σε εσάς ως αδελφός, που επιθυμεί να είναι υπηρέτης της πίστης σας και της χαράς σας, περπατώντας μαζί σας στο μονοπάτι της αγάπης του Θεού, γιατί θέλει όλοι να είμαστε ενωμένοι σε μια οικογένεια».

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ υπενθύμισε πώς η αγάπη και η ενότητα είναι οι δύο πτυχές της αποστολής που εμπιστεύτηκε στον Πέτρο ο Ιησούς.

Στο Ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής, ο Ιησούς εμπιστεύεται τους μαθητές να συνεχίσουν την αποστολή, να είναι «αλιείς ανθρώπων» και να φέρουν την «ελπίδα του Ευαγγελίου» σε όλους τους ανθρώπους «ώστε όλοι να βιώσουν την αγκαλιά του Θεού». Η εμπειρία του Πέτρου από την «άπειρη και άνευ όρων αγάπη του Θεού» τον επέτρεψε να αναλάβει αυτή την αποστολή, εξήγησε ο Πάπας.

Αυτοθυσιαστική αγάπη
Ο Πάπας Λέων υπενθύμισε πώς στον Πέτρο ανατίθεται τότε η «αγάπη περισσότερο» και «η θυσία της ζωής του για το ποίμνιο», μια «αυτοθυσιαστική αγάπη». «Η διακονία του Πέτρου διακρίνεται ακριβώς από αυτή την αυτοθυσιαστική αγάπη, επειδή η Εκκλησία της Ρώμης προεδρεύει στην φιλανθρωπία και η αληθινή της εξουσία είναι η φιλανθρωπία του Χριστού. Δεν πρόκειται ποτέ για αιχμαλωσία των άλλων με τη βία, με θρησκευτική προπαγάνδα ή με μέσα εξουσίας. Αντίθετα, είναι πάντα και μόνο ζήτημα αγάπης όπως έκανε ο Ιησούς».

Εκκλησία, σημάδι ενότητας και κοινωνίας
Ο Άγιος Πατέρας εξέφρασε την ελπίδα του για «μια ενωμένη Εκκλησία, ένα σημάδι ενότητας και κοινωνίας, που γίνεται μαγιά για έναν συμφιλιωμένο κόσμο». Ενώπιον ενός κόσμου που χαρακτηρίζεται από τόση διχόνοια και πληγές που προκαλούνται από μίσος, βία, προκαταλήψεις, φόβο και οικονομική πραγματικότητα «που εκμεταλλεύεται τους πόρους της Γης και περιθωριοποιεί τους φτωχότερους», είπε ο Πάπας, «θέλουμε να είμαστε μια μικρή μαγιά ενότητας, κοινωνίας και αδελφοσύνης μέσα στον κόσμο». «Θέλουμε να πούμε στον κόσμο, με ταπεινότητα και χαρά: Κοιτάξτε τον Χριστό! Ελάτε πιο κοντά Του! Καλωσορίστε τον λόγο Του που φωτίζει και παρηγορεί! Ακούστε την προσφορά αγάπης Του και γίνετε η μία οικογένειά Του: στον ένα Χριστό, είμαστε ένα», προέτρεψε. «Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε μαζί, μεταξύ μας αλλά και με τις αδελφές χριστιανικές εκκλησίες μας, με εκείνους που ακολουθούν άλλα θρησκευτικά μονοπάτια, με εκείνους που αναζητούν τον Θεό, με όλες τις γυναίκες και τους άνδρες καλής θέλησης, προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο όπου βασιλεύει η ειρήνη!»

Ο Πάπας υποστήριξε το ιεραποστολικό πνεύμα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση θα εμποδίσει την Εκκλησία να κλειστεί σε μικρές ομάδες ή να αποκτήσει ένα αίσθημα ανωτερότητας απέναντι στον κόσμο. «Είμαστε καλεσμένοι να προσφέρουμε την αγάπη του Θεού σε όλους, προκειμένου να επιτύχουμε εκείνη την ενότητα που δεν ακυρώνει τις διαφορές αλλά εκτιμά την προσωπική ιστορία κάθε ατόμου και την κοινωνική και θρησκευτική κουλτούρα κάθε λαού», είπε.

«Αδελφοί και αδελφές, αυτή είναι η ώρα της αγάπης! Η καρδιά του Ευαγγελίου είναι η αγάπη του Θεού που μας κάνει αδελφούς και αδελφές».

Συμπερασματικά, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάλεσε όλους τους Χριστιανούς να φωτιστούν από το Άγιο Πνεύμα, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια Εκκλησία «θεμελιωμένη στην αγάπη του Θεού, ένα σημάδι ενότητας, μια ιεραποστολική Εκκλησία που ανοίγει την αγκαλιά της στον κόσμο, διακηρύττει τον λόγο, επιτρέπει στον εαυτό της να γίνει «ανήσυχη» από την ιστορία και γίνεται μαγιά αρμονίας για την ανθρωπότητα». «Μαζί, ως ένας λαός, ως αδελφοί και αδελφές, ας βαδίσουμε προς τον Θεό και ας αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον».

Πηγή: vaticannews

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook