Ντόναλντ Τράμπ: Με δασμούς 50% απειλεί την ΕΕ – «Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά!», λέει
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Παρασκευή να προσθέσει δασμούς 50% σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος έλλειψη προόδου στις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «δεν οδηγούν πουθενά», για αυτό δήλωσε μέσω ανάρτησης του στο Truth Social ότι προτείνει «έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2025».
Συγκεκριμένα έγραψε: «Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικοί χειρισμοί, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, ένας αριθμός που είναι εντελώς απαράδεκτος», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Truth Social το πρωί της Παρασκευής.
«Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά!» έγραψε ο Τραμπ. «Επομένως, προτείνω έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναρξη την 1η Ιουνίου 2025».
Σε στάση αναμονής ο Μάρος Σέφτσοβιτς, ο Ευρωπαίος Επιτρόπος Εμπορίου, που αναμένεται να έχει μια τηλεδιάσκεψη με τον εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ.
Οι τρεις κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες χρηματιστηρίου σημείωσαν απότομη πτώση μετά την ανάρτηση του Trump: ο δείκτης DAX της Γερμανίας και ο CAC της Γαλλίας σημείωσαν πτώση 2,6% και 2,8% αντίστοιχα την ίδια ημέρα. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου σημείωσε πτώση 1,3%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών επίσης υποχώρησαν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον Dow Jones να υποχωρούν κατά περισσότερες από 600 μονάδες, ή 1,7%.
Η ανάρτηση του Τραμπ για τον ευρωαπϊκό δασμό ήρθε σε λιγότερο από 30 λεπτά μετά την απειλή στην Apple με δασμούς τουλάχιστον 25% εάν η εταιρεία τεχνολογίας δεν κατασκευάζει iPhones στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω ότι τα iPhone που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα κατασκευάζονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τραμπ.
Ολες οι Ειδήσεις
- Γιώργος Λιάγκας: Σε νυχτερινό κέντρο γιόρτασαν τα γενέθλια της Μαρίας Αντωνά – Η τούρτα με τα κεράκια – Βίντεο
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Μας δείχνει πως περνά τη μέρα της με τους γιούς της – Νέες φωτογραφίες
- Καιρός: Ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο, με βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους – Στο επίκεντρο η Αττική και άλλες 5 περιοχές – “Στη Θεσσαλία θα βρέχει για 24 ώρες”
- Μπέσσυ Αργυράκη – Λευτέρης Νικόλιζας: Η εξομολόγηση για την κρίση στον γάμο τους – «Άρχισε να κλαίει, να χτυπιέται»
- Η Αντωνία Καλλιμούκου πήρε πτυχίο Νομικής: Ευχαριστώ την Παναγιά και τον γλυκό Χριστό μου που με αξίωσαν
- Μητσοτάκης: Γνωρίζω τις δυσκολίες λόγω ακρίβειας, κανένα μέτρο ελάφρυνσης δεν αρκεί, μέχρι και δύο μισθούς αύξηση το χρόνο από τις φοροελαφρύνσεις
- Πάνος Καμμένος για Σαμαρά : «Αν κάνει κόμμα, θα κάνω κι εγώ, δεν θα επιτρέψω να κοροϊδέψει ξανά τον κόσμο» – Η Καρυστιανού μπορεί να βγει και πρώτη στις εκλογές (βίντεο)
- Μήνυση Κωνσταντοπούλου κατά Γεωργιάδη: Δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει και με μήνυσε 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα – «Προτείνω να κατέβετε υποψήφια της Καρυστιανού» (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook