Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη για πρώτη φορά ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σε μια κίνηση που φαίνεται να σηματοδοτεί αλλαγή στάσης καθώς οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία συνεχίζουν να επιδεινώνονταιπροχώρησε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου για πρώτη φορά τόνισε ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία που έκανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ερωτηθείς από τον Patrick Bet-David στο podcast του γιατί το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Νετανιάχου είπε: «Νομίζω ότι την έχουμε αναγνωρίσει. Νομίζω ότι η Κνεσέτ ενέκρινε ψήφισμα προς τούτο», αν και δεν έχει ψηφιστεί τέτοια νομοθεσία.
Πιεσμένος για το γιατί κανένας Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ο Νετανιάχου απαντά: «Μόλις την αναγνώρισα. Ορίστε».
BREAKING!
Prime Minister @Netanyahu OFFICIALLY recognizes the Armenian, Assyrian & Greek genocide committed by the Ottoman Empire. pic.twitter.com/fLtsr41YRy
— Patrick Bet-David (@patrickbetdavid) August 26, 2025
Το Ισραήλ όπως αναφέρουν οι Times of Israel, απέφευγε να προχωρήσει σε αναγνώριση των γενοκτονιών, καθώς δεν ήθελε να βλάψει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Μάλιστα η Τουρκία έχει αρνηθεί ότι υπήρξε γενοκτονία από μέρους της.
Οι Αρμένιοι ζητούν εδώ και καιρό τη διεθνή αναγνώριση των δολοφονιών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίες φέρεται να άφησαν περίπου 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, ως γενοκτονία. Η Τουρκία – το διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – απορρίπτει σθεναρά τον ισχυρισμό ότι οι σφαγές, η φυλάκιση και η αναγκαστική απέλαση των Αρμενίων ισοδυναμούσαν με γενοκτονία.
Στις 20 Απριλίου 1965, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Μέχρι σήμερα, μόνο 34 κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων .
Το Ισραήλ, το οποίο για χρόνια θεωρούσε την Άγκυρα βασικό εμπορικό και ενίοτε ασφαλιστικό εταίρο, παρέμεινε σταθερά στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας. Αλλά οι δεσμοί έχουν φτάσει σε νέα χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας δεδηλωμένος υποστηρικτής της Χαμάς και ένας από τους κορυφαίους επικριτές του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή, και η χώρα του έχει συχνά επαινέσει την επίθεση της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία ξεκίνησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο, όταν χιλιάδες τρομοκράτες εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 251 ομήρους.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: O γιός τους έκανε τα πρώτα βήματα – Φωτογραφία
- RealPolls: Πάνω από τις ευρωεκλογές η ΝΔ, στη 2η θέση η Πλεύση Ελευθερίας – Η απήχηση Τσίπρα, Καρυστιανού
- Αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν «ακόμα και τις επόμενες 24 ώρες» – Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό από τη στρατιωτική βάση του Κατάρ – «Μου είπαν ότι σταμάτησαν οι σκοτωμοί στο Ιράν», είπε ο Τράμπ
- Παναθηναϊκός – Αρης 3-0: Χατ τρικ Μπακασέτα και τώρα… ΠΑΟΚ για τον τελικό
- Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε 2-0 επί του Ολυμπιακού στο “Γ. Καραϊσκάκης” και πήρε το εισιτήριο για τους “4”
- «Είμαστε εδώ για σένα»: Έκκληση από το Χαμόγελο του Παιδιού στη Λόρα να επικοινωνήσει – Νέες μαρτυρίες και βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις της 16χρονης σε Ζωγράφου και Ομόνοια (βίντεο)
- Μαρία Καβογιάννη: Το πάρτι για τα 68α γενέθλιά της, η τούρτα από τη Βίκυ Σταυροπούλου και τα κλαρίνα
- AEK – ΟΦΗ 0-1: «Μπαλωθιά» για τελικό και… νοκ άουτ η Ένωση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook