Το Ισραήλ εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα μετά από εντολή του Νετανιάχου – Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας
Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για χτύπημα στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παραβιάζει την εκεχειρία - Η Χαμάς αρνήθηκε ότι επιτέθηκε σε στρατιώτες των IDF.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρή επιδρομή στη Γάζα μετά την εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον στρατό να πραγματοποιήσει αμέσως «ισχυρές» επιθέσεις.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αναφέρει στο BBC η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας που συνδέεται με τη Χαμάς
Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα, ενώ η Χαμάς το αρνείται.
Οι επιδρομές έπληξαν μεταξύ άλλων την αυλή του νοσοκομείου αλ – Σίφα, τη συνοικία Σάμπρα, νότια της πόλης της Γάζας και τμήματα των Χαν Γιούνις και Ντέιρ αλ-Μπάλαχ. Σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή, τα ισχυρότερα πλήγματα φαίνεται να επικεντρώθηκαν στην Πόλη της Γάζας.
مشاهد من قصف الاحتلال بصاروخ استطلاع خلف مستشفى الشفاء.. #غزه_تباد_وتحرق#غزة_تحت_القصف pic.twitter.com/C6dnYo0cyX
— د.تامر – غَــزْةَ Dr. Tamer – Gaza (@Tamer09875) October 28, 2025
Η απόφαση Νετανιάχου ήρθε λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκαν ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε οργή στο Ισραήλ, καθώς και περιστατικά που σχετίζονται με την επιστροφή των σορών ομήρων. Η συμφωνία εκεχειρίας ισχύει μόλις για τρεις εβδομάδες, καθώς επετεύχθη στις 10 Οκτωβρίου. Από τότε, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν αλληλοκατηγορηθεί για παραβιάσεις.
Η Χαμάς αρνείται κάθε σχέση με το περιστατικό στη Ράφα
Η Χαμάς πάντως υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό στη Ράφα, κατά το οποίο ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά, τονίζοντας ότι παραμένει δεσμευμένη στην ισχύουσα συμφωνία εκεχειρίας.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι «η εγκληματική επίθεση του στρατού κατοχής σε διάφορες περιοχές της Γάζας συνιστά σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας… Η επίθεση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς παραβιάσεων των τελευταίων ημερών» και καλεί τους διαμεσολαβητές να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις «επικίνδυνες παραβιάσεις».
«Η εκεχειρία κρατάει» λέει ο Βανς
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί.
Ο Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε ότι η εκεχειρία στη Γάζα τηρείται παρά τις ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας και παρά τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για παραβιάσεις. «Η εκεχειρία τηρείται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μικρές αψιμαχίες εδώ κι εκεί», είπε ο Βανς στους δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς ή κάποιος άλλος εντός της Γάζας επιτέθηκε σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Αναμένουμε ότι οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν, αλλά νομίζω ότι η ειρήνη του προέδρου θα τηρηθεί παρά ταύτα».
Ολες οι Ειδήσεις
- Χρήστος Μάστορας για Αντώνη Ρέμο μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεών τους: Αυτή την υπέροχη χρονιά την είχα ανάγκη
- Οι ευχές της Χριστίνας Μπόμπα στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του – «Σ΄αγαπώ για πάντα»
- Happy Traveller στο Μπουένος Άιρες – Το Α’ Μέρος, το Σάββατο 2 Μαΐου στις 16.40, στον ΣΚΑΪ
- Βίκυ Καγιά: «Είναι ανεπίτρεπτο να διαβάζουν τα παιδιά μας ότι χωρίζουν οι γονείς τους» (βίντεο)
- Φειδίας Παναγιώτου – Στυλιάνα Αβερκίου: Οι πρώτες εικόνες από τον εντυπωσιακό γάμο τους ( βίντεο)
- «Φως στο Τούνελ»: Η υπόθεση της Ολυμπίας Κηρύκου 30 χρόνια μετά την εξαφάνιση της – Παρασκευή 1η Μαίου στις 23:20
- Προφυλακίστηκε ο 89χρονος πιστολέρο για τις επιθέσεις σε ΕΦΚΑ και Κεραμεικό – Θέλει να αποζημιώσει με 2000 ευρώ καθένα από τα 5 θύματα που τραυμάτισε
- Survivor: Η αποχώρηση της Δήμητρας Λιάγγα και η μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook