Το έργο του Αυστριακού καλλιτέχνη Gustav Klimt ”Rosebushes under the Trees” θα επιστρέψει η Γαλλική Κυβέρνηση στους κληρονόμους της εβραϊκής οικογένειας που αναγκάστηκε να τον πουλήσει προκειμένου να επιβιώσει επί ναζιστικής κατοχής στην Αυστρία.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Roselyne Bachelot δήλωσε ότι ”η επιστροφή του πίνακα στους νόμιμους ιδιοκτήτες του αποτελεί αναγνώριση των εγκλημάτων που υπέστησαν”.

Το γαλλικό κράτος αγόρασε το έργο, το 1980 χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του, αναφέρει η ΕΡΤ.

Η ιδιοκτήτρια του πίνακα ήταν η Nora Stiasny, από μια γνωστή Αυστριακή εβραϊκή οικογένεια. Το είχε κληρονομήσει από τον θείο της, τον αυστριακό συλλέκτη τέχνης Viktor Zuckerkandl.

Η κα Stiasny αναγκάστηκε να τον πουλήσει τον Αύγουστο το 1938 σε χαμηλή τιμή για να επιβιώσει οικονομικά, λίγους μήνες μετά την ναζιστική κατοχή. Ο συλλέκτης που το αγόρασε το κράτησε έως το 1960.

Το 1942 η κα Stiasny απελάθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία, όπου πέθανε τον ίδιο χρόνο.

Η Γαλλία αγόρασε το έργο τέχνης σε δημοπρασία το 1980 για το Musée d’Orsay.

”Ογδόντα τρία χρόνια μετά την αναγκαστική πώληση αυτού του πίνακα από τη Nora Stiasny, η επιστροφή του στην οικογένεια αποτελεί μια πράξη δικαιοσύνης.”

Οι δικαιούχοι είναι οι απόγονοι της αδερφής της κα Stiasny.

“Η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο προκειμένου το έργο τέχνης να απελευθερωθεί από την εθνική συλλογή και να επιστρέψει στην οικογένεια”, πρόσθεσε η κ. Bachelot.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook