Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελέσνκι λόγω σκανδάλου διαφθοράς και μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι παραιτείται μετά από έφοδο της Αστυνομίας κατά διαφθοράς στην κατοικία του στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο επικεφαλής του γραφείου του Αντρίι Γερμάκ, παραιτήθηκε μετά από έφοδο της Αστυνομίας κατά διαφθοράς στην κατοικία του.
Ο Γερμάκ, μια επιβλητική προσωπικότητα με τεράστια πολιτική επιρροή, ήταν ο στενότερος σύμβουλος του Ζελένσκι καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας, αλλά δέχεται αυξανόμενες πιέσεις λόγω ενός κλιμακούμενου σκανδάλου – παρόλο που δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα.
Νωρίς την Παρασκευή, δύο υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν έφοδο στο διαμέρισμα του Γερμάκ στα κυβερνητικά κτίρια του Κιέβου και ο αρχηγός του επιτελείου δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «από την πλευρά μου υπάρχει πλήρης συνεργασία».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον είχε πρόσφατα διορίσει επικεφαλής των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, για το ειρηνευτικό σχέδιο του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ηγείται ηγείται της νέας προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Σε μια αυστηρή ομιλία προς το έθνος έξω από το προεδρικό του γραφείο, ο Ζελένσκι κάλεσε σε ενότητα, προειδοποιώντας: «Ρισκάρουμε να χάσουμε τα πάντα: τους εαυτούς μας, την Ουκρανία, το μέλλον μας».
«Είμαι ευγνώμων στον Αντρίι (σσ Γερμάκ) που η θέση της Ουκρανίας στην διαπραγματευτική πορεία παρουσιάστηκε πάντα όπως απαιτείται: ήταν πάντα μια πατριωτική θέση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του στο Κίεβο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις το Σάββατο για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Γερμάκ ως κορυφαίο σύμβουλό του: «Όταν όλη η προσοχή επικεντρώνεται στη διπλωματία και την άμυνα σε έναν πόλεμο, απαιτείται εσωτερική δύναμη». «Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να κάνει λάθη – δεν θα υπάρξουν λάθη από την πλευρά μας. Το έργο μας συνεχίζεται, ο αγώνας μας συνεχίζεται. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα… να υποχωρήσουμε, να μαλώσουμε [μεταξύ μας]».
Head of the Presidential Office Andrii Yermak has submitted his resignation – President Zelenskyy.
I have faith that the changes taking place in Ukraine are necessary, will be for the best and will make our state stronger. pic.twitter.com/uOL8tXEgfl
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 28, 2025
Το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, αποδυναμώνοντας τη θέση του Ζελένσκι και θέτοντας σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας με τις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή. Η Ουκρανία, με την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων της, επιδίωξε να αλλάξει τους όρους του σχεδίου ειρηνευτικού σχεδίου 28 σημείων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε έντονα προσανατολισμένο προς τις θέσεις της Ρωσίας.
Η αποχώρηση του Γερμάκ από τον ηγετικό κύκλο της Ουκρανίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ζελένσκι, καθώς ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Νταν Ντρίσκολ, αναμένεται να φτάσει στο Κίεβο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατευθύνονται στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υποστήριξε την προσφορά της Ουγγαρίας να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη.
Ο Πούτιν συνέχισε να προωθεί τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. Ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και οι μάχες θα τελείωναν μόνο όταν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών στρατηγικά σημαντικών πόλεων υπό ουκρανικό έλεγχο.
«Εάν δεν αποσυρθούν, θα το πετύχουμε αυτό με τη δύναμη των όπλων», δήλωσε ο Πούτιν.
Ώρες πριν από την έφοδο στο διαμέρισμά του, ο Γερμάκ συνέχισε να εξηγεί τη θέση της κυβέρνησής του, καθώς δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Όσο ο Ζελένσκι είναι πρόεδρος, κανείς δεν πρέπει να βασίζεται σε εμάς ότι θα παραδώσουμε εδάφη. Δεν θα παραχωρήσει εδάφη», δήλωσε ο Γερμάκ στην ιστοσελίδα The Atlantic.
Ο Γερμάκ, 54 ετών, παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ότι βρισκόταν υπό «τεράστια» πίεση να παραιτηθεί, προσθέτοντας «η υπόθεση είναι αρκετά θορυβώδης και χρειάζεται να υπάρξει μια αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα χωρίς πολιτική επιρροή».
Το γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας Nabu και η εξειδικευμένη εισαγγελία κατά της διαφθοράς (Sap) δεν εξήγησαν γιατί έψαξαν το διαμέρισμά του. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ερευνητές έχουν συνδέσει πολλά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα με ένα φερόμενο σκάνδαλο υπεξαίρεσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων (75 εκατομμύρια λίρες) στον ενεργειακό τομέα. Είπαν ότι είχαν αποκαλύψει ένα εκτεταμένο σχέδιο για την λήψη μίζες και την επιρροή κρατικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Enerhoatom.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις