Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, ανάμεσα τους ένα παιδί και ένας από τους δύο δράστες. Ο άλλος νοσηλεέυεται

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό στην παραλία του Σίδνεϊ όπου δυο ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκόρπισαν τον θάνατο σκοτώνοντας 16  ανθρώπους και τραυματίζοντας 38, σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό .

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς κοντά σε εβραϊκή συγκέντρωση στην παραλία Μπόντι του Σίδνεϊ. Επίσης τραυματίστηκαν 38 άνθρωποι, ανάμεσα τους και δύο αστυνομικοί που έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία.

Ένας δράστης σκοτώθηκε, ενώ ένας άλλος βρίσκεται τραυματισμένος υπό κράτηση

Το μακελειό με τους πυροβολισμούς κράτησε 9  με 10 λεπτά, ενώ η αστυνομία έφτασε στην περιοχή μέσα σε πέντε λεπτά. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι βρέθηκε και ένα βαν με εκρηκτικά πράγμα που σημαίνει ότι οι δράστες ήθελαν εκτός από τους πυροβολισμούς να χτυπήσουν και με άλλο τρόπο.

Οι εικόνες που έρχονται από την παραλία Μπόνταϊ είναι σοκαριστικές με τον κόσμο να τρέχει να σωθεί. Η εβραϊκή γιορτή Χάνουκα συγκεντρώνει πολύ κόσμο και την στιγμή των πυροβολισμών οι γονείς έπεσαν πάνω στα παιδιά τους για να τα σώσουν. Πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με σανίδες του σερφ, ενώ ασθενοφόρα τα οδηγούσαν αστυνομικοί για να φτάσουν πιο γρήγορα στα νοσοκομεία.

Προσοχή σκληρές εικόνες


Οι δράστες χτύπησαν το πλήθος με καραμπίνες , αφού είχαν ανέβει σε μια γέφυρα. Ένας περαστικός επιτέθηκε σε έναν από τους δράστες, κατάφερε να τον αφοπλίσει και να του πάρει το όπλο.

Οι δύο δράστες, ένας 50χρονος που εξουδετερώθηκε άμεσα από τις αρχές και ένας 24χρονος φοιτητής πακιστανικής καταγωγής σκόπευαν να «χτυπήσουν» και με άλλο τρόπο, αφού εντοπίστηκε στον τόπο του συμβάντος, ένα βανάκι γεμάτο με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχές της Αυστραλίας, πρόκειται για πατέρα και γιο.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των αρχών επιβολής του νόμου επιβεβαίωσε ότι ένας από τους ένοπλους ήταν ο Ναβίντ Άκραμ από το Μπόνιριγκ, στα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ.


Οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Χανουκά.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς, λέει ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί με στόχο την εβραϊκή κοινότητα του Σίδνεϊ.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπάνεζ συγκάλεσε σύσκεψη εθνικής ασφάλειας και χαρακτήρισε την επίθεση ως «καταστροφικό τρομοκρατικό περιστατικό».

Η τρομοκρατική απειλή της Αυστραλίας θα παραμείνει «πιθανή», που σημαίνει ότι η ASIO θεωρεί ότι υπάρχει 50/50 πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση. Οι πολιτικοί χαρακτηρίζουν την επίθεση «απαράδεκτη και δειλή».

Οι αρχές δήλωσαν ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν σκοτωθεί αν δεν ήταν ένας περαστικός, που μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν ως Αχμεντ αλ Αχμεντ, 43χρονο ιδιοκτήτη οπωροπωλείου, που όπως φαίνεται σε ένα βίντεο, όρμησε και άρπαξε το όπλο ενός από τους δράστες ενώ πυροβολούσε εναντίον άοπλων πολιτών.

Πυροβολεί κόσμο»: Μάρτυρας περιγράφει πώς άκουσε τους πυροβολισμούς να ξεδιπλώνονται

Νομίζω ότι στην αρχή ήταν δύο πυροβολισμοί και όλοι κοίταξαν πίσω – προήλθαν από το Βόρειο Μπόντι – όλοι κοίταξαν πίσω», είπε στο ABC.

«Στην αρχή σκέφτηκα, “Ω, δεν είναι τίποτα ανησυχητικό” γιατί απλά δεν θα φανταζόσουν ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε στο Σίδνεϊ.

«Και μετά είδαμε μια ορμή ανθρώπων να τρέχει προς το μέρος μας, ερχόμενοι από το Βόρειο Μπόντι, έτρεχαν μακριά από τον δράστη προς εμάς.

«Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι γύρω μας απλώς έτρεχαν και οι άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους, οι κόρνες των αυτοκινήτων έπαιζαν, οι άνθρωποι έκλαιγαν και θυμάμαι μια ομάδα κοριτσιών να τρέχουν δίπλα μας λέγοντας, “Πυροβολεί κόσμο, πυροβολεί κόσμο”.

«Και τότε ακριβώς μου ήρθε η ιδέα ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε στην πραγματικότητα. Απλά δεν θα φανταζόσουν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στο Μπόντι του Σίδνεϊ σε κανένα μέρος. Ήταν απλά σουρεαλιστικό».

Η δημοσιογράφος του ABC, Φιόνα Γουίλαν, μίλησε στον Ρίτσαρντ Χάστεν, ο οποίος παρακολούθησε το Χανουκά δίπλα στη θάλασσα λίγο πριν τις 5 μ.μ.

«Ο εγγονός μου έπαιζε στον ζωολογικό κήπο. Όλα ήταν καλά», είπε.

Γύρω στις 6:30 μ.μ., άκουσε τρεις κρότους από τη γέφυρα και αρχικά νόμιζε ότι θα μπορούσε να ήταν ένα μπαλόνι που έσκαγε πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν πυροβολισμοί.

«Καλύφθηκα. Ήμουν ξαπλωμένος και μια γυναίκα ήταν ακριβώς μπροστά μου και μπορούσα να δω ότι αιμορραγούσε ακριβώς μπροστά μου… οπότε έβγαλα το πουκάμισό μου για να σταματήσω την αιμορραγία.

Λέει ότι πιστεύει ότι η σφαίρα μπορεί να γρατζούνισε το κρανίο της, αλλά τώρα είναι «καλά».

«Μια όμορφη μέρα στο Μπόντι που την χάλασε κάποιος γεμάτος μίσος.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook