Σήμερα αρχίζει η 2η δίκη του πρώην Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, γνωστή ως «Bygmalion» από το όνομα της εταιρείας που διαχειριζόταν την επικοινωνία της προεδρικής προεκλογικής καμπάνιας του 2012.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, η δίκη αναμένεται να αναβληθεί γιατί ένας από τους δικηγόρους του βασικού κατηγορουμένου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με Covid.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι χρηματοδότησε παράνομα την καμπάνια του και πως απέκρυψε στοιχεία. Αρνείται τις κατηγορίες αλλά βασικοί κατηγορούμενοι έχουν ομολογήσει στους ανακριτές τη δομή της παράνομης χρηματοδότησης.

Ο Σαρκοζί αναγκάστηκε να πληρώσει από τη τσέπη του γύρω στα 400.000 ευρώ και να διοργανώσει ένα Σαρκο-μαραθώνιο για να περισυλλέξει τα απαραίτητα εκατομμύρια που ξόδεψε το κόμμα του. Το Συμβουλιο των Δημοσίων Εξόδων απαγόρευσε την επιστροφή των δαπανών καμπάνιας 2012 λόγω «μη νόμιμων οικονομικών αριθμών».

Το νόμιμο όριο όφειλε να είναι 22,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τις κατηγορίες τα πραγματικά εξοδα ανήλθαν τουλάχιστον σε 42,8 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια, χωρίς όμως να καταφέρει να επανεκλεγεί. Ο Φρανσουά Ολάντ τον διαδέχτηκε.

Ο Σαρκοζί υποστηρίζει ότι ήταν απασχολημένος με την καμπάνια του και δεν ενημερωνόταν για τα οικονομικά. Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έναν χρόνο φυλάκιση και 3.750 ευρώ πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν είναι τόσο η ποινή, όσο το αν θα καταδικαστεί για δεύτερη φορά μετά την πρώτη του καταδίκη στη δίκη «Bismuth», την 1η Μαρτίου.

Στη δίκη υπάρχουν 14 κατηγορούμενοι. Θα διαρκέσει ένα μήνα αλλά μάλλον θα αναβληθεί για το Μάιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook