Επικίνδυνη κλιμάκωση: Ρεσάλτο αμερικανών κομάντος σε δύο ρωσικά πλοία – Παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας, λέει η Μόσχα, απόλυτα νόμιμες ενέργειες, απαντά ο Τραμπ (βίντεο)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν δύο τάνκερ, ένα υπό ρωσική σημαία στον Βόρειο Ατλαντικό και ένα άλλο στη Καραϊβική, του σκιώδους ρωσικού στόλου που φέρονται να μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.
Στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Καραϊβική, μέσα σε λίγες ώρες, οι κομάντος των ΗΠΑ κατάσχεσαν δύο δεξαμενόπλοια που εντάσσονται στον αποκαλούμενο ρωσικό «σκιώδη στόλο». Και τα δύο έχουν δεσμούς με τη Βενεζουέλα.
Τα τάνκερ «Bella 1» (υπό ρωσική σημαία «Marinera») κατασχέθηκε ενώ έπλεε μεταξύ Βρετανικών Νήσων, Ισλανδίας και Γροιλανδίας, ενώ το δεύτερο τάνκερ, το άνευ σημαίας «Sophia» που εντάσσεται στον ρωσικό σκιώδη στόλο έπλεε σε διεθνή ύδατα κοντά στην Καραϊβική.
Despite Russia deploying a submarine to protect the tanker Bella 1 in the Atlantic Ocean, U.S. airborne forces began helicopter landings on the tanker minutes ago. seize the tanker belonging to Russia’s shadow fleet.#Marinera #Atlantic #Russia #Bella1 #DarkFleet pic.twitter.com/NiedLf9bxu
— Mjrocksss (@Mritunjayrocks) January 7, 2026
❗️ U.S. European Command confirms the detention of the tanker Marinera
“The vessel was detained in the North Atlantic in accordance with a warrant issued by a U.S. federal court,” the command said in a statement.
It уточified that the tanker, previously known as Bella-1, was… https://t.co/N9aB9UJvTS pic.twitter.com/AkNM3qyyNn
— NEXTA (@nexta_tv) January 7, 2026
BREAKING🚨 ‼️🇺🇸🇷🇺🇻🇪 – US Special Forces have boarded Russian flagged vessel Marinera (Bella 1) in North Atlantic.
This is World war 3 and has been for years. pic.twitter.com/ffAa7HX3V9
— Rebel_Warriors (@Rebel_Warriors) January 7, 2026
Το κατασχεθέν τάνκερ Sophia που συνδέεται με τη Βενεζουέλα μεταφέρει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μπελοστρίνο, ανώτερο διευθυντή δεδομένων αγοράς αργού πετρελαίου στην εταιρεία ανάλυσης Kpler.
Σύμφωνα με το hellasjournal.com και τα δύο συνδέονταν με τη Βενεζουέλα και με πρακτικές απόκρυψης ταυτότητας – καταλήφθηκαν από την αμερικανική ακτοφυλακή με τη συνδρομή των υπουργείων Πολέμου, Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα ρωσικών μονάδων (υποβρυχίου και πολεμικών πλοίων) και με τη στήριξη της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Βίντεο από την κατάσχεση του δεύτερου τανκερ, του Sophia
BREAKING: SOUTHCOM announces the seizure of another vessel: M/T Sophia.pic.twitter.com/gOh0ucVW54
— Clash Report (@clashreport) January 7, 2026
Η ηγεσία της Βενεζουέλας συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που κατασχέθηκε στην Καραϊβική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. «Καταλαβαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουν πετρέλαιο και να δημιουργήσουν έσοδα και να μην έχουν οικονομική κατάρρευση είναι να συνεργαστούν και να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Βενεζουέλα – η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο – «θα παραδώσει» έως και 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αξίας περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,1 δισεκατομμύρια λίρες) στις ΗΠΑ. Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν πετρέλαιο που βρίσκεται στη Βενεζουέλα «στην αγορά σε τιμές αγοράς» και ότι οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα έσοδα «με τρόπο που ωφελεί τον λαό της Βενεζουέλας». Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα μελετημένο σχέδιο για το μέλλον της Βενεζουέλας
Με ανάρτησή της στο Χ, η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ υπεύθυνη για όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη επιβεβαίωσε την κατάσχεση του Marinera.
Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, έδωσε σήμερα κάποιες λεπτομέρειες σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου που συνδέεται με τη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ εκτέλεσαν ένταλμα κατάσχεσης για το πλοίο, το οποίο ονόμασε Bella 1, το οποίο ήταν «υπεύθυνο για τη μεταφορά πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις από τη Βενεζουέλα και το Ιράν», είπε. Το δεξαμενόπλοιο αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ «για τον ρόλο του σε ένα δίκτυο αποφυγής κυρώσεων που είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε η Μπόντι. Τα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους, αλλά τώρα είναι «υπό πλήρη έρευνα και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των ενόχων» ως αποτέλεσμα της μη υπακοής τους στις εντολές της Ακτοφυλακής, δήλωσε η Μπόντι.
Today the United States executed a seizure warrant for the BELLA 1, a crude oil tanker responsible for transporting sanctioned oil from Venezuela and Iran. The BELLA 1 was previously designated by OFAC for its role in a sanctions evasion network responsible for supporting foreign…
— Attorney General Pamela Bondi (@AGPamBondi) January 7, 2026
Παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας, λέει η Ρωσία
Από την πλευρά της, η Μόσχα κατήγγειλε άμεσα την επιχείρηση, υπενθυμίζοντας πως, βάσει του διεθνούς δικαίου, «κανένα Κράτος δεν έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση βίας σε βάρος πλοίων που είναι δεόντως καταχωρημένα στη δικαιοδοσία άλλων κρατών» και ζήτησε την «ταχεία επιστροφή» των Ρώσων μελών του πληρώματος, τονίζοντας ότι παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας.
Απόλυτα νόμιμη ενέργεια, απαντά ο Λευκός Οίκος
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν απαντήσει πως η κατάσχεση των τάνκερ έχει γίνει λόγω παραβιάσεων των αμερικανικών κυρώσεων και είναι απόλυτα νόμιμη ενέργεια από την πλευρά μας» σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, όταν ρωτήθηκε αν οι σημερινές εξελίξεις με το τάνκερ Marinera μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κατερίνα Καινούργιου: Ξεκίνησε τις ετοιμασίες για το δωμάτιο της κόρης της
- Σάκης Κατσούλης – Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Έτσι αποκάλυψαν το φύλο του μωρού που περιμένουν στο gender reveal πάρτι (βίντεο)
- Γιώργος Παπαδάκης: «Ραγίζει καρδιές» η σύντροφος του γιου του Φοίβου – «Θα σε αγαπώ για πάντα»
- Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» – «Άσε μας καλέ κουκλίτσα μου» και η παρέμβαση με συγγνώμη από Δένδια – Βίντεο
- Survivor: Οι τρείς νέοι παίκτες που εντάσσονται στους «Αθηναίους» – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
- «Οι Αθώοι»: Η μουσική της μεγάλης παραγωγής του MEGA – Πρεμιέρα Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου στις 22:00 – Βίντεο
- Σαββόπουλος “Long Play”»: Το 5ο επεισόδιο – “Τραπεζάκια Έξω” έως “Το Κούρεμα” Απόψε, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου στις 23.00, στον ΣΚΑΪ – Τρέϊλερ
- Αγρότες: Αποδέχτηκαν την νέα πρόσκληση σε διάλογο με τον πρωθυπουργό – Την Τρίτη η συνάντηση – Ανοιχτοί δρόμοι από αύριο, με τα τρακτέρ στην άκρη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook