Σε τέταρτη θητεία οδεύει η συντηρητική παράταξη του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, καθώς οι καταμετρημένες ψήφοι (63%) δείχνουν ότι καταλαμβάνει 36 από τις 150 έδρες στη νέα κάτω Βουλή.

«Οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα μου μια συντριπτική ψήφο εμπιστοσύνης», είπε χαμογελαστός ο Ρούτε σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχουν πάει όλα καλά τα τελευταία 10 χρόνια», συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης της κυβένρησής του τον Ιανουάριο μετά το σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα.

«Φυσικά, όμως, το κύριο ζήτημα που συζητάμε για τα επόμενα χρόνια είναι πώς να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μετά τον κορωνοϊό» τόνισε σημειώνοντας ότι διαθέτει αρκετή ενέργεια για τα επόμενα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, 27 έδρες θα καταλάβει το D66, ενώ 17 θα διαθέτει το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χέερτ Βίλντερς, πολέμιου του Ισλάμ, με το οποίο έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε συνεργασία οι κυριότερες παρατάξεις.

Δεύτερο κόμμα πριν τις βουλευτικές εκλογές, το PVV έχασε τρεις έδρες, αποτέλεσμα απογοητευτικό για τον αρχηγό του, που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήλπιζε περισσότερα».

Οι 27 έδρες (+8) που συγκέντρωσε το φιλοευρωπαϊκό D66 αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος, του οποίου ηγείται η δημοφιλής Σίγκριντ Κάαχ, η 59χρονη υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

«Βλέπω την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε ως επιβεβαίωση του ότι είμαστε το μόνο προοδευτικό κόμμα το οποίο άσκησε επιρροή τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η κυρία Κάαχ. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών εικονίζεται να πανηγυρίζει πάνω σ’ ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι συνεδριάσεων σε φωτογραφία που μεταφορτώθηκε στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το PvdA (σοσιαλδημοκράτες) θα καταλάβει 9 έδρες, ενώ οι οικολόγοι της παράταξης Groenlinks και η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς SP θα μοιραστούν από 8. Το κόμμα του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, επίσης θα καταλάβει 8 έδρες, τετραπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη. Δεκαεπτά κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές (επρόκειτο για ρεκόρ) θα αναδείξουν βουλευτές.

Η συμμετοχή έφτασε το 82%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook