Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, λέει ότι η χώρα του εξαπέλυσε «προληπτική» επίθεση στο Ιράν.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ιράν το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατζ και δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το CNN.

Το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα κατά την έναρξη των επιθέσεων, εν αναμονή ιρανικών αντιποίνων.

Τα πλήγματα έρχονται μετά από εβδομάδες απειλών του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα χτυπήσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς και για την εσωτερική καταστολή στο Ιράν που έχει σκοτώσει χιλιάδες διαδηλωτές.

Το Ισραήλ και το Ιράν κλείνουν τον εναέριο χώρο
Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε πολιτικές πτήσεις μετά την επίθεση στο Ιράν το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει ότι ο εναέριος χώρος του Ιράν έχει επίσης κλείσει.

Η ανακοίνωση των IDF
Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που αναφέρει:

Τα τελευταία λεπτά ήχησαν σειρήνες σε ολόκληρο το Ισραήλ, ενώ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα απευθείας σε κινητές συσκευές με οδηγία προς τους πολίτες να παραμείνουν κοντά σε προστατευμένους χώρους.

Πρόκειται για προληπτική ειδοποίηση με στόχο την προετοιμασία του κοινού για το ενδεχόμενο εκτόξευσης πυραύλων προς το Κράτος του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) υπογραμμίζει ότι το κοινό καλείται να βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με καταφύγια και άλλους ασφαλείς χώρους.

Εικόνα από την Τεχεράνη όπου φαίνονται οι καπνοί στον ουρανό
Καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ιράν, ακούγονται εκρήξεις στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Τεχεράνης, καθώς και στο Ισφαχάν, το Καράτζ και το Κερμάνσαχ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν.


Σημειώνεται ότι οι διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί συχνά δεν λαμβάνουν βίζα για το Ιράν, γεγονός που περιορίζει σοβαρά την ικανότητά τους να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας.

Reuters: Εκτός Τεχεράνης ο Χαμενεΐ

Ο Χαμενεΐ απομακρύνθηκε από την Τεχεράνη και μεταφέρθηκε σε ασφαλές συγκρότημα κατοικιών μετέδωσε το Reuters

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις