«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ιρανικούς πυραύλους που είχαν κατεύθυνση την Κύπρο», δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαψεύδει επίσημα η Κυπριακή Κυβέρνηση τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Τζον Χίλι, ο οποίος είχε κάνει γνωστό νωρίτερα ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν με κατεύθυνση προς την Κύπρο. Ειδικότερα, ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με δήλωση του αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ιρανικούς πυραύλους που είχαν κατεύθυνση την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Independent και άλλα διεθνή πρακτορεία ο Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι είπε ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς την Κύπρο, όπου σταθμεύουν χιλιάδες βρετανικά στρατεύματα και ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός κύματος ιρανικών επιθέσεων και αντιποίνων κατά συμμαχικών στόχων στη Μέση Ανατολή. Είπε δε ότι δεν πιστεύει πως επρόκειτο για στοχευμένο πλήγμα στην Κύπρο και στις βρετανικές εγκαταστάσεις εκεί, αλλά το παρουσίασε ως ένδειξη «αδιάκριτης» και κλιμακούμενης ιρανικής αντίδρασης.

Ο Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των σοβαρότατων στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κλιμάκωσης μετά τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν.

Περιέγραψε το καθεστώς στο Ιράν ως «επικίνδυνο» και χαρακτήρισε την τρέχουσα συμπεριφορά του ως «λαίλαπα επιθέσεων που δεν γίνεται να μένει χωρίς απάντηση». Το σχόλιο επικεντρώθηκε στην κλιμάκωση και στους κινδύνους για αμάχους και στρατιωτικούς σε ευρύτερη περιφερειακή κλίμακα.

Ο Χίλι είπε ότι η Βρετανία ενισχύει τις δικές της αμυντικές επιχειρήσεις, ειδικά για να προστατεύσει στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα καθώς και συμμάχους στην περιοχή — συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης επιπλέον αεροσκαφών, ραντάρ και άλλων συστημάτων για την αντιμετώπιση πιθανών ιρανικών επιθέσεων.

Όσον αφορά στην άμεση συμμετοχή στις επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε τέτοια συμμετοχή, λέγοντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις στοχεύουν σε αμυντικές ενέργειες και συμπλήρωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργεί εντός των διεθνών κανόνων εμπλοκής.

Τόνισε την προστασία των βρετανικών βάσεων και προσωπικού στην ευρύτερη περιοχή και είπε ότι τα βρετανικά μέσα είναι σε λειτουργία για να αναχαιτίσουν απειλές (π.χ. πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη) πριν πλήξουν συμμάχους ή βασικές υποδομές.
Απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων ή συμμετοχής σε ευρύτερη επιχείρηση στο μέλλον, αλλά υπογράμμισε πως κάθε τέτοια απόφαση θα ληφθεί με βάση το πλαίσιο νόμιμης διεθνούς δράσης και εθνικής στρατηγικής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις