Τραμπ: «Οι επιθέσεις στο Ιράν θα θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, θα εκδικηθούμε για τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών
«Καλώ τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, τον στρατό και την αστυνομία του Ιράν να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν βέβαιο θάνατο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράν θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, καθώς επιβεβαίωσε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Truth Social ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και είπε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αμερικανικές απώλειες.
Διάγγελμα μέσα από την πλατφόρμα Truth Social έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν, λέγοντας ότι θα εκδικηθεί τους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών. Απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του προειδοποίησε, γι’ ακόμη μια φορά, την αμερικανική κοινή γνώμη ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες απώλειες. Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την εκτίμησή του ότι οι εχθροπραξίες με το Ιράν θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες.
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε φάση «μαζικής επιχείρησης», η οποία – όπως είπε – δεν αφορά μόνο την ασφάλεια της παρούσας περιόδου, αλλά και των επόμενων γενεών.
«Αναλαμβάνουμε μια τεράστια επιχείρηση, όχι απλώς για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στον δικό μας χρόνο και τόπο, αλλά για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας» ανέφερε.
ALERTE : Donald Trump annonce officiellement au monde que l’ensemble du commandement militaire iranien a été tué. (White House) pic.twitter.com/o7Sa4Goase
— Sir (@SirAfuera) March 1, 2026
Παράλληλα, δήλωσε ότι «εκατοντάδες» στόχοι στο Ιράν έχουν ήδη χτυπηθεί και ότι εννέα πλοία της χώρας έχουν καταστραφεί. Στο εξάλεπτο βίντεο στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι η αποστολή θα συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθούν όλοι οι στόχοι των ΗΠΑ.
Αποκάλεσε τον Αλί Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε χθες σε επιθέσεις – «άθλιο και κακό άνθρωπο» που είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών και πολλών άλλων αθώων ανθρώπων.
Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση «καθήκον και βάρος ενός ελεύθερου λαού», τονίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές είναι «σωστές και αναγκαίες».
«Οι ενέργειες αυτές είναι σωστές και απαραίτητες για να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσουν ένα ριζοσπαστικό, αιμοδιψές τρομοκρατικό καθεστώς εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα», δήλωσε.
«Καλώ για άλλη μια φορά τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον στρατό και την αστυνομία, να καταθέσουν τα όπλα τους και να λάβουν πλήρη ασυλία ή να αντιμετωπίσουν βέβαιο θάνατο. Θα είναι βέβαιος θάνατος, δεν θα είναι όμορφο».
Απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό, τους προέτρεψε για άλλη μια φορά να «αδράξουν αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι εκπλήρωσε μια υπόσχεση που τους έδωσε να βοηθήσει.
«Να είστε γενναίοι, τολμηροί, ηρωικοί και να πάρετε πίσω τη χώρα σας. Η Αμερική είναι μαζί σας. Σας έδωσα μια υπόσχεση και την τήρησα. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από εσάς, αλλά εμείς θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε» πρόσθεσε.
Νωρίτερα σε τηλεφωνική συνέντευξη στη DAILY MAIL μίλησε για το χρονοδιάγραμμα της επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτικών.
Οι τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους. «Ήταν σπουδαίοι άνθρωποι» δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις «αναμένονται απώλειες, δυστυχώς». «Μπορεί να συνεχιστεί, μπορεί να συμβεί ξανά», ανέφερε.
Ο Τραμπ δήλωσε στην Daily Mail ότι θα συναντηθεί με τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών «την κατάλληλη στιγμή». Πρόσθεσε ότι «ίσως» θα ταξιδέψει στην αεροπορική βάση Ντόβερ στο Ντέλαγουερ για την επίσημη και αξιοπρεπή μεταφορά των λειψάνων των στρατιωτών ή θα προσκαλέσει τις οικογένειές τους στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για τις πρώτες απώλειες κατά τη δεύτερη θητεία του, επισημαίνοντας ότι προηγούμενες επιχειρήσεις, όπως η σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο τον Ιανουάριο και οι βομβαρδισμοί ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τον Ιούνιο, δεν είχαν προκαλέσει αμερικανικούς θανάτους. «Τα έχουμε πάει αρκετά καλά» σχολίασε.
Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι, κατά την εκτίμησή του, η σύγκρουση με το Ιράν ενδέχεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες.
«Πάντα το θεωρούσαμε μια διαδικασία τεσσάρων εβδομάδων. Είναι μια μεγάλη χώρα, θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες ή και λιγότερο», είπε.
Σε ερώτηση για την πορεία των επιχειρήσεων, απάντησε ότι «εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο», προσθέτοντας ότι «εξουδετερώθηκε ολόκληρη η ηγεσία τους, πολύ περισσότερα από όσα περιμέναμε. Φαίνεται πως είναι 48».
Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα σχεδίαζαν να σταματήσουν τις επιθέσεις εάν το Ιράν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες. «Δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν ανοιχτός σε αυτό «αν μπορούν να μας ικανοποιήσουν», αλλά «δεν έχουν καταφέρει».
Πεντάγωνο : Επλήγησαν πάνω από 1000 Ιρανικοί στόχοι
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μοιράστηκε μια επισκόπηση της αποστολής την Κυριακή, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς οι αμερικανικές δυνάμεις «επιτίθενται σε στόχους για την αποσυναρμολόγηση του μηχανισμού ασφαλείας του ιρανικού καθεστώτος, δίνοντας προτεραιότητα σε τοποθεσίες που αποτελούν άμεση απειλή». Ο στρατός αναφέρει ότι έχει πλήξει περισσότερους από 1.000 ιρανικούς στόχους.
Στρατιωτικά μέσα
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε μια ποικιλία αντιαεροπορικών πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών της επιχείρησης του Σαββατοκύριακου στο Ιράν.
Αεροσκάφη όπως βομβαρδιστικά stealth B-2 και μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με συστήματα Patriot και αντιβαλλιστικών πυραύλων, είναι μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την CENTCOM, η οποία δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται επίσης «ειδικές δυνατότητες που δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε».
Ολες οι Ειδήσεις
- Τραμπ: «Οι επιθέσεις στο Ιράν θα θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, θα εκδικηθούμε για τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών
- Παναθηναϊκός – Αρης 3-1: Φουλ για τετράδα με Ταμπόρδα και Τεττέη!
- ΠΑΟΚ – Αστέρας Aktor 2-0: Επιστροφή στις νίκες με Χατσίδη και Ζίβκοβιτς
- Νόμος – σοκ στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν στους άνδρες να χτυπούν τις γυναίκες τους, εφόσον δεν σπάνε κόκαλα ή δεν αφήνουν ανοιχτές πληγές.
- Ψήφος εμπιστοσύνης στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ
- Βόλος – ΑΕΚ 2-2: Με buzzer beater Ρέλβας η Ένωση γλίτωσε το σοκ Πανθεσσαλικό
- Πάνος Ρούτσι για Μαρία Καρυστιανού: «Εγώ της έλεγα, την παρακαλούσα να κάτσει να μιλήσει. Και εκείνη δεν ήθελε, ήθελε να φύγει» – Όλο το παρασκήνιο (βίντεο)
- Πανσερραϊκός – Ολυμπιακός 1-2: «Διπλό» στις Σέρρες για τον Θρύλο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook