Έκθεση για σεξουαλική βία στην Καθολική Εκκλησία και για συγκάλυψη από ανώτατους κληρικούς
Γνωμοδότηση υποστηρίζει πως στην αρχιεπισκοπή Κολωνίας ανώτατοι κληρικοί συγκάλυπταν κακοποίηση παιδιών από ιερωμένους. Άμεση παύση δύο αξιωματούχων.
Το πρωί της Πέμπτης παρουσιάστηκε στην Κολωνία η πολυαναμενόμενη νομική γνωμοδότηση για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην καθολική αρχιεπισκοπή Κολωνίας.
Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της έρευνας, ο γνωστός γερμανός ποινικολόγος Μπιόρν Γκέρκε, στόχος της ήταν να εξετάσει, κατά πόσο εκκλησιαστικοί παράγοντες υπερέβησαν τα καθήκοντα τους, συγκαλύπτοντας τα σχετικά σκάνδαλα την περίοδο 1975-2018.
Η έρευνα εντόπισε 202 θύτες σεξουαλικής βίας και 314 θύματα, στην πλειονότητά τους αγόρια κάτω των 14 ετών.
Μεγάλο μέρος των αδικημάτων πραγματοποιήθηκε πριν το 1975, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το 2010, όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι πληροφορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κυρίως, από ιερωμένους.
Συγκάλυψη μόνο για κληρικούς
Το 70% των υποθέσεων στην αρχιεπισκοπή Κολωνίας αφορούσε κληρικούς ενώ υπόλοιπες υποθέσεις αφορούσαν λαϊκούς. Στο πόρισμα διαπιστώνεται, ότι η συγκάλυψη πράξεων σεξουαλικής βίας γινόταν μόνο όταν οι θύτες ήταν κληρικοί, όχι όμως όταν ήταν λαϊκοί. Ο καθηγητής Γκέρκε τεκμηριώνει παράβαση καθήκοντος σε τουλάχιστον 78 περιπτώσεις από οκτώ άτομα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, ανάμεσα τους δύο πρώην αρχιεπίσκοποι της Κολωνίας και ο νυν αρχιεπίσκοπος Αμβούργου, Στέφαν Χέσε, ο οποίος στο παρελθόν διατέλεσε γενικός βικάριος στην Κολωνία. Η γνωμοδότηση τους καταλογίζει ότι συγκάλυψαν τα σκάνδαλα και δεν προστάτευσαν τα θύματα.
Την εντολή για τη γνωμάτευση είχε δώσει ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Κολωνίας, Καρδινάλιος Ράινερ Μαρία Βόλκι. Σε δήλωση του μετά την παρουσίαση της έκθεσης καταδίκασε τη στάση των προκατόχων του και όσων άλλων εμπλέκονται στην αποσιώπηση των περιστατικών. Παράλληλα ανακοίνωσε την άμεση παύση των καθηκόντων δύο ανώτερων κληρικών της αρχιεπισκοπής που κατηγορούνται στην έρευνα για παράβαση καθήκοντος. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, τόνισε ο Καρδινάλιος Βόλκι. Το επόμενο διάστημα θα εξετάσει κατά πόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για άλλα άτομα. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στην οργανωτική δομή της εκκλησίας που θα καθιστούν αδύνατη τη συγκάλυψη παρόμοιων φαινομένων.
Πηγή: www.dw.com/el/
Ολες οι Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Λαοθάλασσα στη συναυλία του Ρέμου – Με το «Ανήκω σε μένα» αποχαιρέτησε το Μαζωνάκη – Το ατύχημα της Γαρμπή (βίντεο)
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν δεχόμαστε απειλές» – Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για το Καστελόριζο
- Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Οι δύο γαιτροί ήθελαν να μεταφέρουν τα μηχανήματα για την πλασμαφαίρεση σε πολυτελή ξενοδοχεία στις Κυκλάδες
- Live η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ
- Σήμερα στις 19:30 η «λαϊκή αγρύπνια» στη σορό του Γιώργου Μαζωνάκη στη Νίκαια – Αύριο η κηδεία του – Η επιθυμία της οικογένειας
- Μητσοτάκης: Μεμψίμοιρες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «δώσαμε λίγα» στη ΔΕΘ – Σχέδιο για τη στήριξη των κατοίκων στο Καστελόριζο
- Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Επαναφορά 13ου μισθού στο Δημόσιο και 13ης σύνταξης – Κατάργηση 13ωρου, κίνητρα για 4ήμερη εργασία – Οι 7 νομοθετικές παρεμβάσεις στους πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
- Ηρακλής – Ατρόμητος 1-1: Μια ανάσα από την ανατροπή ο Γηραιός, ακυρώθηκε γκολ του Μάρκες στο 90+4′
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook