Συνάντηση Τραμπ – Σι: H «νέα εποχή» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η «κόκκινη γραμμή» για Ταϊβαν και η αναφορά στην «Παγίδα του Θουκυδίδη»
Ο Σι χαιρετίζει τη νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αλλά προειδοποιεί τον Τραμπ για την Ταϊβάν ότι «είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στις διμερείς σχέσεις και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο η πολυαναμενόμενη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν σταθερότητα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, ωστόσο μένει να φανούν οι ουσιαστικές ενδείξεις σημαντικής προσέγγισης στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα.
Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για «νέα κατεύθυνση» στις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, λέγοντας πως συμφώνησαν ότι η οικοδόμηση μιας στρατηγικά σταθερής σχέσης θα είναι ο οδηγός για τα επόμενα τρία χρόνια και πέραν αυτών.
Νωρίτερα ωστόσο είχε υπάρξει ηχηρή προειδοποίηση εκ μέρους Σι ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον διαχειρίζεται το ζήτημα της Ταϊβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συγκρούσεις».
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα βαρύ διεθνές κλίμα, με ζητήματα όπως ο πόλεμος με το Ιράν, το εμπόριο, η τεχνολογία και κυρίως η Ταϊβάν να κυριαρχούν στην ατζέντα.
Σι προς Τραμπ: «Λάθος χειρισμός της Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση»
Το πιο ηχηρό μήνυμα της συνόδου ήρθε από τον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος προειδοποίησε ευθέως την Ουάσιγκτον για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένας «λανθασμένος χειρισμός» του ζητήματος της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ:
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το σημαντικότερο στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Αν ο χειρισμός του είναι καλός, οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμείνουν συνολικά σταθερές. Όμως αν ο χειρισμός του είναι κακός, οι δύο χώρες θα αντιπαρατεθούν, θα μπορούσαν ακόμη και να εμπλακούν σε σύγκρουση».
Η λέξη που χρησιμοποίησε ο Σι στα μανδαρινικά δεν παραπέμπει απαραίτητα σε στρατιωτική σύρραξη, ωστόσο το μήνυμα θεωρείται ιδιαίτερα αυστηρό απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ταϊβάν αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία τριβής της συνόδου, καθώς η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική στρατιωτική στήριξη προς το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε εγκρίνει τον Δεκέμβριο πακέτο εξοπλισμών ύψους 11 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν, χωρίς πάντως να έχει ακόμη προχωρήσει η παράδοσή του.
Ο αυστηρός τόνος του Σι ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος άνοιξε τη συνάντηση με επαίνους προς τον Κινέζο ηγέτη, δηλώνοντας πως «είναι τιμή μου να είμαι φίλος σου».
Η εικόνα αυτή ανέδειξε το πόσο μεγάλες παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ζητήματα όπως ο πόλεμος με το Ιράν, οι εμπορικές διαμάχες και οι αμερικανικές σχέσεις με την Ταϊβάν, ενώ ενίσχυσε την αίσθηση ότι οι πολυσυζητημένες επαφές Τραμπ-Σι θα έχουν περισσότερο χαρακτήρα συμβολισμού και εντυπωσιασμού παρά ουσιαστικών συμφωνιών.
Η αναφορά του Σι στην «Παγίδα του Θουκυδίδη»
Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Σι Τζινπίνγκ έκανε και ειδική αναφορά στην αποκαλούμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη», χρησιμοποιώντας τον όρο για να περιγράψει τον κίνδυνο σύγκρουσης ανάμεσα σε μια ανερχόμενη και μια κυρίαρχη δύναμη.
Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η Ιστορία, ο κόσμος και οι λαοί παρακολουθούν για να δουν «αν οι δύο χώρες μπορούν να υπερβούν την Παγίδα του Θουκυδίδη και να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων».
Η θεωρία αυτή προέρχεται από την ανάλυση του αρχαίου Έλληνα ιστορικού για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, σύμφωνα με την οποία η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που αυτή προκάλεσε στη Σπάρτη κατέστησαν τον πόλεμο αναπόφευκτο. Ο Σι έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τον όρο στο παρελθόν αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ακόμη και στις επαφές του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2022 και το 2024.
«Η συνεργασία ωφελεί – η αντιπαράθεση βλάπτει»
Ο Σι επέμεινε αρκετές φορές στην ανάγκη αποφυγής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Η συνεργασία ωφελεί και τις δύο πλευρές, ενώ η αντιπαράθεση βλάπτει και τις δύο», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία το 2026 να αποτελέσει «χρονιά-ορόσημο» στις διμερείς σχέσεις.
Ο Κινέζος πρόεδρος συνεχάρη επίσης τις ΗΠΑ για την επικείμενη 250ή επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.
Τραμπ: «Είσαι σπουδαίος ηγέτης»
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να αναφερθεί δημόσια στις μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, η Ταϊβάν ή η διαμάχη για τις κινεζικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαιντανύλης.
Αντίθετα, επέλεξε ιδιαίτερα θερμούς τόνους απέναντι στον Σι Τζινπίνγκ.
«Είσαι σπουδαίος ηγέτης. Μερικές φορές δεν αρέσει στους ανθρώπους όταν το λέω, αλλά το λέω έτσι κι αλλιώς, γιατί είναι αλήθεια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η μεγαλοπρεπής υποδοχή πριν τις συνομιλίες και το τελετουργικό
Το πρωί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός με μεγαλοπρέπεια από τους Κινέζους καθώς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ενόψει μιας διμερούς συνάντησης υψηλού διακυβεύματος μεταξύ των δύο εθνών.
Αφού έφτασε με το θωρακισμένο όχημά του το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Σι στο μνημειώδες Μέγαρο του Λαού, κέντρο της εξουσίας στην καρδιά της πρωτεύουσας δίπλα στην απέραντη πλατεία Τιενανμέν που είχε στρωθεί με τα χρώματα της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ έντονη ήταν η παρουσία μικρών παιδιών.
Αφού επιθεώρησαν ένα στρατιωτικό άγημα, στάθηκαν κάτω από ένα τελετουργικό κόκκινο και κίτρινο θόλο για μια φωτογραφία, ενώ το πανό με τα αστέρια και ο εθνικός ύμνος της Κίνας έπαιζαν στο βάθος. «Ήταν μια τιμή που δεν έχω ξαναδεί ποτέ», είπε ο Τραμπ αφού μπήκαν στη Μεγάλη Αίθουσα. «Νομίζω ότι εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από αυτά τα παιδιά. Ήταν χαρούμενα, ήταν όμορφα. Ο στρατός είναι προφανής – δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος – αλλά αυτά τα παιδιά ήταν καταπληκτικά και αντιπροσωπεύουν τόσα πολλά. Και ξέρω, ξέρω, αντιπροσωπεύουν τόσα πολλά για εσάς».
Η τελετή σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της επίσκεψης του Τραμπ, η οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, με την παρέλαση έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα να δίνει τη θέση της σε μια σειρά συναντήσεων που αναμένεται να επικεντρωθούν στο εμπόριο, την ασφάλεια και την ευρύτερη προσπάθεια σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, ο Τραμπ περπάτησε τριγύρω και θαύμασε την μεγαλοπρέπεια και την εκδήλωση που περιελάμβανε παιδιά που κυματίζουν σημαίες και κρατούν λουλούδια. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρέλαση Κινέζων στρατιωτών και μουσική από κινεζικές στρατιωτικές μπάντες.
Η δήλωση του εκπροσώπου κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, παρείχε ενημέρωση νωρίς την Πέμπτη μετά τις αρχικές συνομιλίες μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Πρόεδρος Σι τόνισε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι τα γεγονότα έχουν δείξει επανειλημμένα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητή», δήλωσε ο Μάο σε ανακοίνωσή του. «Οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί Κίνας-ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελείς και win-win. Όπου υπάρχουν διαφωνίες και τριβές, η ισότιμη διαβούλευση είναι η μόνη σωστή επιλογή». «Οι οικονομικές και εμπορικές μας ομάδες παρήγαγαν γενικά ισορροπημένα και θετικά αποτελέσματα», συνεχίζει η δήλωση. «Αυτά είναι καλά νέα για τους λαούς των δύο χωρών και τον κόσμο. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν από κοινού την καλή δυναμική που έχουμε εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσουμε».
Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Μάο είπε ότι ο Σι περιέγραψε το τρέχον διεθνές τοπίο ως «ρευστό και ταραγμένο». «Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα άλλο σταυροδρόμι», δήλωσε ο Μάο. «Μπορούν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπεράσουν την Παγίδα του Θουκυδίδη και να δημιουργήσουν ένα νέο παράδειγμα σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις παγκόσμιες προκλήσεις και να παρέχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στον κόσμο; Μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα λαμπρό μέλλον για τις διμερείς μας σχέσεις προς όφελος της ευημερίας των δύο λαών και του μέλλοντος της ανθρωπότητας;» «Αυτά είναι τα ερωτήματα ζωτικής σημασίας για την ιστορία, για τον κόσμο και για τους λαούς», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Είναι τα ερωτήματα της εποχής μας στα οποία οι ηγέτες των μεγάλων χωρών πρέπει να απαντήσουν από κοινού».
Ο Μάο επανέλαβε επίσης ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα, σημειώνοντας ότι «η επιτυχία της μίας είναι μια ευκαιρία για την άλλη και μια σταθερή διμερής σχέση είναι καλή για τον κόσμο». «Πρέπει να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι», πρόσθεσε ο Μάο. «Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον να πετύχει και να ευημερήσει μαζί και να βρούμε τον σωστό τρόπο για να τα πηγαίνουν καλά οι μεγάλες χώρες μεταξύ τους στη νέα εποχή».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε επίσης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ότι η Ταϊβάν παραμένει το «πιο σημαντικό» ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Τραμπ: «Υπέροχη» η συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασαν στον Ναό του Ουρανού, έναν ιστορικό χώρο του 15ου αιώνα, μετά από έναν γύρο συνομιλιών νωρίς την Πέμπτη.
Οι δύο ηγέτες έφτασαν στο ναό λίγο μετά τη 1 μ.μ. τοπική ώρα, αφού αναχώρησαν από το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς πήγε η συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά : «Ήταν υπέροχη». Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την Ταϊβάν.
Πηγή: ertnews.gr
Ολες οι Ειδήσεις
- «Δεν υπολόγιζα κανέναν»: Εντυπωσιάζει το νέο κοινωνικό τραγούδι του Μαρίνου Αγαπίου!
- Σταθερά πρώτο σε τηλεθέαση το Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο στο MEGA.
- Εθνικό Λαχείο: Στις 20 Μαΐου ξεκινούν οι κληρώσεις της νέας έκδοσης – Στα Ιωάννινα ο νικητής του 1 εκατ. ευρώ που κέρδισε τον Μεγάλο Λαχνό της 272ης έκδοσης
- ΕΡΤ1 – «Ferto Promo Tour – The Movie»: Το συναρπαστικό ταξίδι του Akyla προς τη σκηνή της Eurovision – Σάββατο 16.05.2026 – Δείτε το βίντεο
- Συνάντηση Τραμπ – Σι: H «νέα εποχή» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η «κόκκινη γραμμή» για Ταϊβαν και η αναφορά στην «Παγίδα του Θουκυδίδη»
- Γεωργιάδης για Ανδρουλάκη: Λίγο πριν το πρώτο Μνημόνιο νοίκιασε ακίνητο στο Δημόσιο, το ανακαίνισε με κρατικά χρήματα και έκτοτε έχει λάβει 1,2 εκατ. ευρώ – «Είσαι λασπολόγος, είναι όλα νόμιμα, θα πάμε στη Δικαιοσύνη» απαντά το ΠΑΣΟΚ
- Πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός – Η Βαλένθια νίκησε 81-64 και πήρε το εισιτήριο για το final-4 της Αθήνας
- Κεφαλονιά: Στη δημοσιότητα τα τελευταία μηνύματα που έστειλε η 19χρονη Μυρτώ στη μητέρα της – «Μαμά μου, σε ευχαριστώ πολύ»:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook