Axios: Γιατί η συμφωνία του Τραμπ με το Ιράν είναι «αγκάθι» για τον Νετανιάχου

Για τον Νετανιάχου, η συνυπογραφή μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την επίτευξη των δηλωμένων στόχων του θα ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό και πολιτικό πλήγμα.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με νέα που δεν ήθελε να ακούσει, αποκαλύπτει το Axios, λέγοντας του ότι περίμενε να υπογράψει συμφωνία με το Ιράν εντός ημερών.
«Αυτή είναι η συμφωνία. Είναι σπουδαία συμφωνία και ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», είπε ο Τραμπ στον Νετανιάχου, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.
Όταν ο Νετανιάχου πήγε στον πόλεμο μαζί με τον Τραμπ, δεν ήταν ο τρόπος που φανταζόταν να τελειώνει έτσι.
Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε από την αρχή ότι πίστευε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. Τώρα, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, οι αντίπαλοι του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι κάνει το Ισραήλ «υποτελές κράτος» απλώς αποδεχόμενοι τους όρους ειρήνης του Τραμπ.
Κάποιοι στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου μπορεί να παίξει ρόλο καταλυτικού σαμποτέρ ακόμη και αν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.
Αλλά στην κλήση με τον Τραμπ, ο Νετανιάχου φάνηκε να αναγνωρίζει ότι δεν μπορούσε να εμποδίσει τον Τραμπ να την υπογράψει, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios. Προς το παρόν, αξιωματούχοι τόσο στην Τεχεράνη όσο και στην Ουάσινγκτον λένε ότι μια συμφωνία είναι κοντά αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Καθώς οι ανταλλαγές επιθέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν εντάθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Νετανιάχου σχεδίαζε να εξαπολύσει μαζικά πλήγματα εναντίον ενεργειακών και υποδομών εγκαταστάσεων, πριν ο Τραμπ τον σταματήσει την τελευταία στιγμή.
Από τότε, ο Νετανιάχου βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό εκτός θέματος, καλώντας συμμάχους στην Ουάσινγκτον για πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Τραμπ, δήλωσε στο Axios , μια αμερικανική πηγή με άμεση γνώση.
Η ανάρτηση του Τραμπ την Πέμπτη, στην οποία ισχυριζόταν ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία, εξέπληξε τον Νετανιάχου, σύμφωνα με μια πηγή με άμεση γνώση. Όταν ο Τραμπ τηλεφώνησε μια ώρα αργότερα, ο Νετανιάχου δεν αντέδρασε έντονα ούτε διαφώνησε πολύ, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Ισραηλινός ηγέτης είπε στον Τραμπ ότι τον εμπιστεύεται για να διασφαλίσει ότι η τελική συμφωνία θα αντιμετωπίσει τις κοινές ανησυχίες τους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Ο Μπίμπι πιθανότατα κατάλαβε ότι μια συμφωνία επρόκειτο να συμβεί και ότι δεν μπορούσε να την σταματήσει», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Νετανιάχου και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι προσεκτικοί ώστε να μην επικρίνουν δημόσια τον Τραμπ, αλλά κατ’ ιδίαν είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την επικείμενη συμφωνία.
Μια ανησυχία είναι ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας και τον τερματισμό του πολέμου, το Ιράν θα μπορούσε απλώς να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνει πραγματικές πυρηνικές παραχωρήσεις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη θεωρία, η ιρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί πουλώντας πετρέλαιο, χωρίς τον κίνδυνο πολέμου.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ επιδιώκει μια συμφωνία «με βάση την εκτίμησή του για τα αμερικανικά συμφέροντα», αλλά το Ισραήλ αναμένει από αυτόν να τηρήσει κοινές «αρχές» σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τους πυραύλους και τους «τρομοκρατικούς πληρεξούσιους».
Ο Κατζ ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ισραήλ διατήρησε «την ικανότητα να ενεργεί ανεξάρτητα για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και θα προετοιμαστεί αναλόγως.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι επειδή η εκεχειρία στη συμφωνία ισχύει και για τον Λίβανο, η κυβέρνηση Τραμπ θα περιορίσει την ελευθερία δράσης της κατά της Χεζμπολάχ και θα απαιτήσει να συμβουλεύεται σε κάθε χτύπημα.
«Καταλαβαίνω τον ισραηλινό σκεπτικισμό. Η Χεζμπολάχ σκότωσε πολλούς αθώους Ισραηλινούς, ειδικά Ισραηλινούς πολίτες. Επομένως, δεν περιμένουμε καμία χώρα να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι αν μπορέσουμε να συμμετάσχουν όλοι στην ειρηνευτική διαδικασία, όλοι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Λευκός Οίκος «αισθάνεται σίγουρος» ότι τελικά οι Ισραηλινοί «θα συμφωνήσουν».
Το πρωί της Παρασκευής, όταν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία θα έδινε στο Ιράν δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως, ανήσυχοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο διευκρινίσεις, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους Ισραηλινούς ότι τα ιρανικά δημοσιεύματα χαρακτήρισαν λανθασμένα τη συμφωνία. «Νιώθουμε ότι όταν βλέπουν τους πλήρεις όρους της συμφωνίας, και όταν το εκτιμούν αυτό ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρξει παράδοση από τους Ιρανούς πριν παραδώσουμε οποιοδήποτε από τα οφέλη, ότι είναι άνετοι με αυτό», δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Τα γεγονότα στον Λίβανο είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μια συμφωνία. Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλα τμήματα του νότιου Λιβάνου και συνεχίζουν να ανταλλάσσουν διασυνοριακά πλήγματα με τη Χεζμπολάχ.
Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν η Χεζμπολάχ εκτοξεύσει πυραύλους στο Ισραήλ και το Ιράν συνεχίσει να εξοπλίζει την ένοπλη ομάδα, αυτό θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία.
Για τον Νετανιάχου, η συνυπογραφή μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την επίτευξη των δηλωμένων στόχων του θα ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό και πολιτικό πλήγμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις